В МЗС стверджують, що Київ порозумівся з угорською меншиною щодо мови освіти

 

Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль заявила, що з угорською громадою на Закарпатті досягнуто взаєморозуміння щодо мови навчання у школах для нацменшин.

Про це вона сказала в ефірі “Радіо НВ”, інформує УНІАН.

За її словами, минулої п’ятниці відбулася зустріч міністра освіти України Лілії Гриневич з угорською громадою Закарпаття, під час якої вдалося “зняти всі занепокоєння, які виникають в угорської громади” щодо закону про освіту.

“Фактично зараз на рівні громади і Міністерства освіти вже є взаєморозуміння щодо того, які заходи задовольнять громаду, як це можливо реалізувати”, – наголосила заступник керівника МЗС.

“З моєї точки зору, ми змогли вибудувати відносини з громадою, що зараз дуже важливо, і вже не може бути предметом спекуляцій на рівні Європейського Союзу чи НАТО”, – вважає Зеркаль, маючи на увазі позицію Угорщини, яка блокує співпрацю України і НАТО через мовну статтю закону про освіту, вимагаючи поновити мовне законодавство щодо угорської меншини.

При цьому Лана Зеркаль висловила припущення, що “Угорщина не буде знімати свої претензії” щодо закону про освіту.

“Наскільки я розумію, то вони будуть висувати свої претензії, і я не очікую, що вони припинять провокувати і весь час використовувати всі можливі важелі для продовження спекуляцій. Але ми виходимо з того, що треба бути конструктивними, і намагаємося знайти цей конструктив саме з громадою”, – додала заступник міністра.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна