Порошенко заплатив за зустріч із Трампом $400 тис., – ВВС. Банкова спростовує

 

Особистий юрист Дональда Трампа Майкл Коен нібито отримав таємний платіж у розмірі щонайменше 400 тисяч доларів за допомогу в організації короткої зустрічі Петра Порошенка із президентом США в Білому домі у червні 2017 року.
Про це повідомляє “ВВС Україна” із посиланням на “високопоставлені джерела у Києві, знайомі з ситуацією”.

“Високопоставлений офіцер розвідки з адміністрації Петра Порошенка” нібито розповів журналістам, що Майкла Коена вирішили залучити, бо наявні тоді лобісти українських інтересів у Вашингтоні й посольство не могли організувати на той момент нічого більшого, аніж спільного фото із Трампом у Білому домі.

За словами джерела, Петро Порошенко хотів зустрітися з Дональдом Трампом через ситуацію, що виникла під час американської передвиборчої кампанії. Зокрема, через витік даних НАБУ про особистого радника Трампа Пола Манафорта, який нібито отримував мільйони доларів від Партії регіонів.

“Декілька джерел у Києві стверджують, що витік цих даних, який стався у серпні 2016 року, уповноважив саме Петро Порошенко. Президентська адміністрація на Банковій тоді була переконана в перемозі на американських виборах Гілларі Клінтон”, – пише видання.

Невдовзі після візиту Порошенка до Вашингтона Національне антикорупційне бюро України заявило, що більше не розслідує справу Манафорта. Хоча жодне із джерел ВВС не припустило, що Трамп скористався зустріччю в Овальному кабінеті, аби попросити українського президента припинити розслідування проти Манафорта.

Інформацію щодо можливого платежу надала іще одна сторона – юрист Майкл Авенатті, адвокат порноакторки Стормі Деніелс, яка судиться із Дональдом Трампом. За словами Авенатті, звіти про підозрілу активність від банку Коена, які надходили до Мінфіну США, показують, що адвокат отримував гроші від “зацікавлених осіб з України”.

“ВВС Україна” зв’язалася із Майклом Коеном, а також двома українськими посадовцями, які нібито організовували платіж. Усі троє заперечили цю історію.

“Джерело у Києві також назвало ім’я Фелікса Сатера, колишнього гангстера і екс-бізнес-партнера Дональда Трампа, який нібито допомагав Коену.
Юрист Сатера також заперечив усі звинувачення. У адміністрації президента Порошенка відмовилися коментувати цю історію”, – йдеться у матеріалі.

Адміністрація президента України спростовує оприлюднену інформацію про оплачену зустріч Порошенка з Трампом та готова судитися з BBC при відмові написати спростування.
Про це йдеться в коментарі прес-служби Банкової, наданому “Українським новинам“.

“Відверта брехня, наклеп і фейк. Саме так ми оцінюємо дезінформацію про те, що зустріч президентів України і США була організована за гроші. Українсько-американський саміт у червні 2017 року був організований виключно офіційними дипломатичними каналами, в тому числі посольством України в США”, – йдеться в коментарі.

Адміністрація вважає поширену інформацію частиною кампанії з дискредитації українсько-американських відносин, а також персональною атакою на президентів України і США.

ОНОВЛЕНО. Відповідну заяву зробила також перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко, уповноважена президента з питань Донбасу.

“…Сьогоднішній фейк про першу зустріч президентів України і США просто обурив. В червні 2017 року відбулася продуктивна і повноцінна зустріч, під час якої сторони обговорили низку запитань, в тому числі питання економіки, двосторонніх взаємин, Донбасу, безпеки, заручників (хоча ця тема більш докладніше обговорювалася на зустрічі з віце-президентом Пенсом).
І перша телефонна розмова президентів, яка відбулася відразу після інавгурації Трампа, й перша зустріч минулого червня, й наступні зустрічі організовувалися виключно через дипломатичні шляхи і контакти, завдяки великій роботі нашого посольства в США, професійності [посла] Валерія Чалого, нашого ключового лобіста в США, наполегливості нашого міністра закордонних справ Павла Клімкіна і зовнішньополітичного радника президента Костянтина Єлісєєва”, – написала Геращенко в “Фейсбуці” ввечері 23 травня.

“Візит президента Порошенка в Вашингтон минулого червня був дуже вдалим, й один з результатів візиту- це Javelin, які вже в Україні. Тоді й про них говорили і в Білому домі, і в Пентагоні”, – наголосила віце-спікер.

“Можливо, досить запускати брудні фейки й принижувати двосторонні взаємини України і США, й діалог на найвищому рівні? І дуже хочеться справжніх стандартів в медіа”, – додала Геращенко.

Читайте також:
Порошенко у США: Трамп харизматичний і може принести мир Україні,
як Рейган, без єдиного пострілу

Як пише “Детектор медіа”, скорочену версію скандального матеріалу ввечері 23 травня оприлюднила українською мовою “Українська служба BBC” – ресурс “BBC Україна”. Також сюжет про розслідування BBC вийшов у телепрограмі “BBC News Україна”, що виходить в ефірі телеканалу “Громадське” та на сайті bbc.ua.
Через годину після публікації, близько 22:10, “BBC Україна” оприлюднила спростування адміністрації президента. Однак на сайті BBC News станом на 23:10 цього спростування не публікували.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.