Перша розмова Трампа з Порошенком: Вашингтон відновлюватиме мир на Донбасі і чекає з візитом

 

Президент України Петро Порошенко й президент США Дональд Трамп в ніч на 5 лютого за київським часом провели першу телефонну розмову від часу інавгурації останнього.

У ході розмови Трамп повідомив, що Сполучені Штати працюватимуть над відновленням миру уздовж українського кордону. Про це йдеться в заяві Білого дому, яку цитує агенція Reuters, згадуючи ескалацію військового протистояння на Сході України.

“Ми працюватимемо з Україною, Росією, а також зі всіма іншими залученими сторонами, щоб допомогти їм відновити мир уздовж кордону”, – сказав новий президент США.

 

У повідомленні прес-служби Банкової міститься більше подробиць розмови.

“Петро Порошенко привітав свого колегу з інавгурацією на посаді глави Сполучених Штатів та висловився за активізацію діалогу на всіх рівнях з новою американською адміністрацією.

Співрозмовники обговорили питання зміцнення стратегічного партнерства між Україною та США.

Особливу увагу було приділено врегулюванню ситуації на Донбасі та досягненню миру політико-дипломатичним шляхом.

Сторони висловили глибоку стурбованість через ескалацію напруженості та погіршення гуманітарної ситуації, передусім у районі Авдіївки. Лідери країн наголосили на нагальній необхідності встановлення режиму повного припинення вогню.

Президент України подякував главі Білого дому за тверду підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Петро Порошенко висловився за активізацію економічних і ділових зв’язків, що сприятиме створенню нових робочих місць і зростанню добробуту громадян обох країн”, – ідеться в повідомленні на сайті АП.

Крім того, зазначили на Банковій, “під час розмови також було обговорено майбутній візит президента Петра Порошенка до Вашингтона, для підготовки якого до США поїде міністр закордонних справ України”.

Як зазначає “Новинарня“, показовим можна вважати той момент, що в зведеннях з обох адміністрацій не згадано питання санкцій проти Росії, хоча раніше в подібних діалогах Банкова неодмінно наголошувала на цьому.

Нагадаємо, Порошенко вже мав розмову з Трампом після його перемоги на виборах, але до інавгурації, домовлявся про зустріч та згадував про Будапештський меморандум.

Читайте також:
У Трампа підкоригували санкції щодо ФСБ РФ. Коментар Білого дому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна