“Ми робимо благородну справу”. Наєв виступив зі зверненням через загострення в зоні ООС

 

Командувач Об’єднаних сил на Сході генерал-лейтенант Сергій Наєв виступив зі спеціальною заявою, в якій підкреслив, що ОС “ніколи не шкодили та ніколи не зашкодять мирному населенню по обидві сторони лінії розмежування”. З цих міркувань керівництвом операції ухвалено низку безпекових рішень.

Звернення КОС було оприлюднено в неділю ввечері, 20 травня, через загострення ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил, яке призвело до жертв серед цивільного населення.

Звертаючись до мешканців Донецької та Луганської областей та українських захисників, Наєв зазначив: “На превеликий жаль, кілька днів, що минули, були сповнені трагедій. Обірвалися людські життя, були зруйновані домівки; діти, які навчаються в Світлодарській школі, не постраждали насправді лише завдяки Божому промислу”.

“Я, як громадянин України, яка є частиною спільного європейського дому, як Командувач об’єднаними силами, дуже схвильований загостренням ситуації по обидва боки лінії розмежування та обурений абсолютно неприйнятними випадками загибелі мирних мешканців Донбасу”, – підкреслив генерал Наєв у зверненні, яке поширив прес-центр операції Об’єднаних сил.

“Хочу офіційно заявити, що Командуванням об’єднаних сил прийнято низку рішень та віддані необхідні розпорядження, реалізація яких дозволить покращити безпекову ситуацію та уникнути жертв серед мирного населення, яке проживає в безпосередній близькості як до позиції українських військ, так і в населених пунктах, які тимчасово окуповані військами країни-агресора”, – сказано в повідомленні КОС.

Наєва наголосив, що “українські воїни ніколи не використовували мирне населення як живий щит та ніколи не розглядали мирне населення як об’єкт атаки“.

“Ми не воюємо із мирними жителями Донбасу”, – підкреслив командувач.

“Ми всі – громадяни однієї України, сини й дочки однієї землі, на яку вдерся підступний та жорстокий ворог.
Ми звільнимо цю землю, але для початку зробимо так, щоб назавжди відбити у терористів звичку обстрілювати мирні міста та селища на територіях, що знаходяться під контролем Українського Уряду. Ми знайдемо шлях, щоб зробити це, не порушуючи міжнародних зобов’язань України у зусиллях з врегулювання конфлікту”, – заявив генерал.

Він також повідомив, що віддав “прямий наказ всім українським підрозділам вздовж лінії зіткнення надавати всебічну підтримку діяльності персоналу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з дотриманням всіх заходів щодо безпеки персоналу Місії та місць, де вони працюють”.

“На сьогодні міжнародні спостерігачі – чи не єдине джерело інформації про те, що насправді відбувається на Донбасі. Вони мають відчувати розуміння та підтримку від кожного українського військового, від кожного громадянина України”, – зазначив командувач.

В свою чергу, додав він, командування Об’єднаних сил розраховує на об’єктивність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, неупереджену та чітку оцінку щодо того, ким саме і як спричинене поточне загострення. 

“Ворог вчергове випробує нас на міцність наших сил та наших переконань. Впевнений, що ми витримаємо цей черговий іспит.
Ми на своїй землі, ми робимо благородну справу. Спільними зусиллями і лише разом ми зможемо нарешті припинити насильство на Донбасі, відновити мирне життя, дотримання всіх прав і свобод громадян України”, – заявив генерал Сергій Наєв, звертаючись до мешканців Донбасу та українських військових.

Він подякував їм за мужність і витримку.

“Разом переможемо! Слава Україні!” – резюмував командувач.

Заяву Сергія Наєва було оприлюднено після того, як 19-20 травня речник бойовиків “ДНР” Едуард Басурін заявляв про загибель трьох мирних мешканців на непідконтрольній території (в Зайцевому та Горлівці) внаслідок обстрілів нібито з української сторони.

Читайте також:
Неподалік від патруля ОБСЄ на Луганщині прогримів вибух

Бойовики обстріляли світлодарську школу, де проходив День вишиванки. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна