ЦРУ вперше очолила жінка – Джина Хаспел

 

Джина Хаспел призначена на посаду директора Центрального розвідувального управління. Вона стала першою жінкою в історії, яка очолила ЦРУ.
Відповідне рішення ухвалив Сенат США в четвер, 17 травня, повідомляє Reuters.

Зі 100 сенаторів кандидатуру Хаспел, запропоновану президентом Дональдом Трампом, підтримали 54 парламентарі, 45 висловилися проти.
Зокрема, за Хаспел проголосували шість демократів, тоді як два республіканці висловилися проти.

Кандидатуру Хаспел схвалили, незважаючи на опір через її причетність до жорстоких методів допитів після терактів 11 вересня, у тому числі симуляції втоплення, яку багато хто вважає тортурами, зазначає агенція.

Джина Хаспел стала виконуючою обов’язки директора ЦРУ наприкінці квітня після того, як його голову Майка Помпео затвердили на посаду держсекретаря.

61-річна Джина Хаспел провела в американській розвідці 33 роки, в тому числі працюючи під прикриттям і за кордоном – у Туреччині, країнах Центральної Європи й Центральної Азії.
Заступником директора ЦРУ вона була призначена у лютому 2017 року.

Кандидатура Хаспел на посаду глави ЦРУ викликала низку питань через те, що вона, за твердженням ЗМІ, очолювала в 2002 році секретну в’язницю в Таїланді. Там підозрювані в терористичних діях нібито піддавалися тортурам, в тому числі через симуляцію утоплення.
Хаспел також звинувачують у незаконному знищенні відеозаписів таких допитів.

Читайте також:
Директор ЦРУ пояснив, чому у Вашингтон одночасно прилітали
всі керівники російської розвідки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна