Під Слов’янськом воїни ООС перепоховали останки сотні загиблих радянських солдатів. ФОТО

 

У День пам’яті та примирення – 8 травня – у селищі Маяки під Слов’янськом (Донецька область) урочисто перепоховали останки 107 радянських воїнів, які загинули в цьому районі у 1941-1943 роках.
Як передає “Новинарня“, про це повідомив голова ДонВЦА Павло Жебрівський.

“…Війна триває, доки не похований останній солдат. І я надзвичайно вдячний пошуківцям ГО “Плацдарм” за ту роботу, яку вони проводять. Завдяки їм сьогодні 107 воїнів Другої світової (на жаль, не встановлених) нарешті віднайшли вічний спокій у братській могилі у Маяках”, – написав Жебрівський у “Фейсбуці”.

За словами голови громадського об’єднання АДВІС “Плацдарм” Олексія Юкова, останки належать воїнам з 12-ї та 6-ї армій, 3-ї та 8-ї гвардійської армій, які загинули в боях при звільненні Слов’янщини в 1941-1943 роках.

Як зазначили в прес-центрі ООС, участь у перепохованні взяли військовослужбовці з різних військових формувань та правоохоронних органів зі складу Об’єднаних сил.

На заході були присутні командування ОС, військовослужбовці різних військових частин та підрозділів, керівники району та області, жителі села, школярі місцевої школи, представники громадського об’єднання АДВІС “Плацдарм”, які проводили пошук останків.

“Мене як солдата переповнює почуття гордості за тих військовослужбовців, які з честю захищали в далеких 1940-х роках нашу рідну землю. І 107 солдат, яких ми сьогодні перепоховаємо, заслуговують на те, щоб ми їм віддали належну шану… На жаль, зараз на нашій землі точиться нова війна. Ворог нам знову послав випробування. І коли аналізуєш ці події, то розумієш, що є дуже багато між ними спільного”, – сказав на церемонії заступник командувача Об’єднаних сил з морально-психологічного забезпечення та гуманітарних питань генерал-майор Олександр Голоднюк.

Чин поминальної літії провів капелан військової частини 3035 Нацгвардії отець Діонісій.

Фоторепортаж (ФБ Павло Жебрівський і прес-центр ООС):

перепоховання радянських воїнів у Маяках - ООС Донеччина _1 перепоховання радянських воїнів у Маяках - ООС Донеччина Перелік н.п. Донецької області на лінії розмежування _4 Перелік н.п. Донецької області на лінії розмежування _5 Перелік н.п. Донецької області на лінії розмежування _6 Перелік н.п. Донецької області на лінії розмежування _2
<
>

Після мітінгу-реквієму останки знайдених радянських воїнів були перепоховані в домовинах. Труни, під звуки військового салюту опустили в братську могилу військовослужбовці ЗСУ та НГУ. Пам’ять загиблих присутні вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

У церемонії брали участь активісти-реконструктори у формі Червоної армії, але без радянської символіки. Натомість усі присутні мали на грудях символічні знаки квітки маку.

Цього ж дня особовий склад Об’єднаних сил та керівники ДонВЦА вшанували пам’ять загиблих льотчиків екіпажу літака аерофотозйомки ЗСУ Ан-30Б, що був збитий з російського ПЗРК 6 червня 2014 року в небі над Слов’янськом неподалік села Пришиб.

Як інформувала “Новинарня“, перепоховання останків радянських воїнів за участі ЗСУ на Донеччині відбувалося і перед 9 травня 2017 року.

Читайте також:
Армію остаточно очистять від радянсько-російських рудиментів,
– Порошенко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна