Акція “Мак пам’яті”: як зробити самому, де скачати заставку

 

До Дня пам’яті та примирення 8 травня і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня українців закликали одягнути символ пам’яті  — червоний мак.
Як передає “Новинарня“, з таким закликом виступив Український інститут національної пам’яті, аби вшанувати співвітчизників, полеглих на всіх фронтах Другої світової.

“З 2014 року національним символом пам’яті українців, загиблих у Другій світовій війні, є європейський та традиційний український знак – червоний мак.
Український інститут національної пам’яті пропонує, як і щороку, вшанувати пам’ять про загиблих у Другій світовій війні всеукраїнською акцією «Мак пам’яті», доповнивши свій одяг червоним маком”, – сказано в повідомленні УІНП.

Дизайн символу “Мак пам’яті” розроблено 2014 року за ініціативи УІНП та Національної телекомпанії України.

Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін.

УІНП рекомендує виготовляти стилізовані червоні маки з паперу або тканини та розміщувати на одязі на лівій стороні грудей ближче до серця.

Для ЗМІ, і для користувачів соцмереж та всіх громадян Інститут національної пам’яті розповів, де можна скачати відповідні фото- й відеоматеріали, зображення і заставки та як самотужки зробити мак пам’яті.

Як самому зробити значок “Мак пам’яті” >>>>

В УІНП нагадують, що Друга світова – це був найкривавіший глобальний конфлікт, під час якого загинуло, за різними оцінками, від 50 до 85 мільйонів людей.
А українці воювали проти нацизму в семи арміях світу: Червоній армії СРСР, Українській повстанській армії, Війську польському, збройних силах Франції, Британії, Канади та США, не рахуючи Рух Опору.

Прямі людські втрати України у Другій світовій війні становлять близько 8-10 млн. осіб.

“8 травня – в день коли завершилася Друга світова війна у Європі, важливо вшанувати усіх її жертв і наголосити, що такі трагедії ніколи не повинні повторитися. Про це нагадує наш символ – червоний мак та гасло “Ніколи знову”, – зазначив голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

За його словами, “Друга світова війна відкрила руйнівну силу обох тоталітарних режимів – нацистського та комуністичного. Всім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України (масові вбивства полоненних, Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл). Упродовж довгого часу замовчувалися численні злочини комуністичного режиму на нашій землі. Серед яких – розстріли політичних в’язнів у Західній Україні в червні-липні 1941 року, знищення центру Києва восени 1941 року; підрив Дніпрогесу, використання непідготовлених, нашвидкоруч мобілізованих вояків”.

Інформаційні матеріали (плакати, заставки для соцмереж українською, кримськотатарською, англійською мовами)
пропонується завантажити
звідси (“Ніколи знову”) >>>
і звідси (“Пам’ятаємо. перемагаємо”) >>>

Читайте також:
“Повернути історію людям”.
Проекти УІНП до роковин завершення II Світової війни

Також в УІНП нагадують, що святкувати 9 травня з радянським “прапором перемоги” – протизаконно.
“Згідно з чинним законодавством, поширення або публічне використання так званого «прапора перемоги» є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму”, – повідомляли Новинарні раніше в прес-службі Інституту.

“Прапор перемоги” – це штурмовий прапор 150-ї ордена Кутузова ІІ ступеню Ідрицької стрілецької дивізії. Він червоного кольору, містить зображення поєднаних серпа і молота та п’ятикутної зірки, а також напис російською мовою «150 стр. ордена Кутузова ІІ ст. Идрицк. див. 79 с.к. 3 у.а. 1 Б. ф».

Юрист Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко пояснював: “Прапор перемоги” містить тоталітарну комуністичну символіку, тож його поширення або публічне використання є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму і протизаконне”.

Рябенко роз’яснив, що така заборона міститься у підпункті “в” пункту 4 частини першої статті 1 Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. Там визначено, що прапори, символи, зображення або іншу атрибутика, де відтворюється поєднання серпа та молота, серпа, молота та п’ятикутної зірки, плуга (рала) або ж молота та п’ятикутної зірки, є символікою комуністичного тоталітарного режиму.

Використання символіки комуністичного тоталітарного режиму допускається лише на оригіналах бойових знамен (пункт 6 частини третьої статті 4 Закону).
“Оскільки оригінал “прапора перемоги” зберігається у Музеї Збройних сил Російської Федерації у Москві, використання будь-яких офіційних або інших копій чи зображень “прапора перемоги” під час меморіальних, урочистих та інших заходів 8-9 травня є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму та заборонено Законом”, — уточнив Сергій Рябенко.

Читайте також:
Командира частини Нацгвардії, яка носила прапори СРСР, понизили в посаді

Водночас в УІНП нагадують, що ветерани Другої світової війни можуть вільно носити державні нагороди, ювілейні медалі та інші відзнаки, якими були нагороджені до 1991 року та протягом 1991-2015 років у зв’язку з річницями подій періоду Другої світової війни. Про це ідеться в пункті 7 частини третьої статті 4 Закону.

Читайте також:
“Володар історії”. Після розкриття правди про 28 панфіловців
Путін підпорядкував Росархів лише собі

 

 

Дизайн символу «мак пам’яті» розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

 

У 2014-му році, коли Україна вперше приєдналася до європейської традиції відзначення Дня пам’яті та примирення, гасло пам’ятних днів було “Ніколи знову”. Його Сергій Мішакін використав для створення нового символу (варіації українською, англіською та кримськотатарською нижче). А з 2015 року гаслом відзначень Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги стало “Пам’ятаємо. Перемагаємо”.

 

Мак – символ пам’яті у світі

Його появу пов’язують із віршами двох людей: канадського військового лікаря Джона Мак-Крея та представниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл. Перший під враженням боїв у Бельгії у 1915 році написав твір “На полях Фландрії”, що починався словами:

“В полях фламандських квітне мак

Поміж хрестів – скорботний знак

По нас…”

(переклад Оксани Самари)

 

Друга – 1918 року написала вірша “Ми збережемо віру”, в якому обіцяла носити червоний мак у пам’ять про загиблих. Саме Мойні Майкл у листопаді того ж року причепила червоний шовковий мак на пальто.

 

У 1920 році Національний Американський легіон прийняв маки як офіційний символ, а у 1921-у червоні маки стали емблемою Королівського Британського легіону. В Польщі червоні маки є символом перемоги 11–18 травня 1944 року Другого корпусу генерала Андерса в боях за гору Монте-Кассіно в Італії. Приспів до популярної військової пісні того часу починається словами “Червоні маки на Монте-Кассіно Замість роси пили польську кров”.

 

Поліграфічні та відеоматеріали про мак пам’яті https://mega.nz/#F!M4AWATDI!uyrERr3nIIBDBja1RP0eWA

 

Відео, як зробити мак пам’яті

https://mega.nz/#F!0sBCgT7Q!GurzNQkTiNdFoETpXSVing

 

Схема, як зробити мак пам’яті

https://mega.nz/#F!EtJH3DzT!7rHWR_BjEZvAH7_oM6vsfA

 

Маки пам’яті за слоганом «Ніколи знову»

https://mega.nz/#F!IwABzIyC!-GywI2-rOKbLMDcwy89GCg

 

Маки пам’яті зі слоганом «Пам’ятаємо. Перемагаємо»

https://mega.nz/#F!Z8BlEQwY!LIOQJmkpboqja_ouQlTaBg

 

Більше інформації Ви знайдете на сайті «Українська Друга світова» http://www.ww2.memory.gov.ua/

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна