У Києві ветерани КВІРТУ відзначили ювілей училища під радянським прапором. ВСП перевіряє

 

Військова служба правопорядку Збройних сил України перевіряє інформацію про участь військовослужбовців у заходах, де було використано радянську символіку.

Як передає “Новинарня“, про це ввечері 21 квітня поінформувала прес-служба Міністерства оборони.

Повідомлення про те, що на відзначенні 65-річного ювілею Київського військового радіотехнічного училища (КВІРТУ) було використано радянську символіку – червоний прапор із серпом та молотом, – з’явилися в соцмережах.

У коментарях одні користувачі обурюються, інші вказують, що на оригінали бойових знамен декомунізація не поширюється (хоча насправді училище було створене вже після ІІ Світової війни – у 1953 році).
Також коментатори зазначають, що КВІРТУ було розформоване ще задовго до появи закону про декомунізацію й іншого прапора, окрім згаданого червоного, ніколи не мало.

“На сьогоднішній день в системі військової освіти не існує такого навчального закладу, як Київське вище інженерне радіотехнічне училище протиповітряної оборони імені маршала авіації О. І. Покришкіна КВІРТУ ППО. Зазначений військовий навчальний заклад було розформовано у 1999 році”, – повідомляє прес-служба МОН.

Заходи з нагоди 65-річчя училища у сквері імені Котляревського організував виконком “Міжнародної громадської організації “Асоціація КВІРТУ ППО” імені маршала авіації О. І. Покришкіна”.

При цьому в неофіційних урочистостях брали участь військовослужбовці парадної роти президентського полку ім. Богдана Хмельницького та військовий оркестр Міністерства оборони України.

Як повідомляв неофіційний сайт КВІРТУ, в програмі свята було шикування офіцерів і прапорщиків КВІРТУ ППО для зустрічі з бойовим прапором училища; мітинг-реквієм, “присвячений пам’яті училища і вшанування пам’яті “квіртуанців”; винос кошика квітів до могили першого начальника училища; неформальне спілкування “квіртуанців”, можливість придбати ювілейну медаль “КВІРТУ ППО – 65 років”, буклет про ювілей училища, інші матеріали, а також внести посильний вклад у фонд “Квіртуанець”; виступ заслуженого академічного ансамблю пісні і танцю МО України.

Варто зазначити, що в анонсі не було жодної згадки про АТО, війну з російськими агресорами та участь у ній української армії.

Як повідомляла “Новинарня“, 22 лютого військові Національної гвардії під час параду з нагоди 74-ї річниці звільнення міста Кривий Ріг від німецьких загарбників пройшли урочистим маршем, тримаючи червоні прапори із серпом і молотом та написом “За нашу советскую родину!”
Голова УІНП Володимир В’ятрович назвав це порушенням закону про декомунізацію.
За цим фактом командувач Нацгвардії призначив службове розслідування.
Інформацію з приводу події поліція заносила до ЄРДР.
Зрештою командира частини Нацгвардії, яка носила прапори СРСР, понизили в посаді.

Читайте також:
У військах відзначили ювілей Почесної варти МІНОБОРОНИ УКРАЇНИ,
створеної 1962 року в СРСР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна