Парад на честь визволення Кривого Рогу: Нацгвардія пройшла з радянськими прапорами. ФОТО

 

На параді в День визволення міста Кривий Ріг від нацистів, що пройшов на проспекті Миру в четвер, 22 лютого, військовослужбовці Національної гвардії України несли прапори із символікою, що заборонена відповідно до закону про декомунізацію.

Як передає “Новинарня“, на двох червоних прапорах із золотою бахромою були зображені радянські символи – серп і молот – та напис “За нашу советскую Родину”.

“Очевидно, що це порушення”, – сказав у коментарі “Новинарні” голова Українського інституту національної пам’яті Володимир Вятрович.

Фото з параду оприлюднило видання “Весь Кривой Рог“.

“Гвардійському прапору з такими символами – місце в музеї. Оскільки військові частини-правовласники таких стягів давно розформовані і не існують в Україні.
Теоретично, за законом, з таким прапором могли б пройтися ветерани, які служили в цій частині. Позичивши на один день такий символ в місцевому музеї. Але, як офіційно повідомила вчора влада Кривого Рогу, в живих залишилося тільки шість визволителів міста, серед яких є медсестра, військовослужбовець інженерних військ”, – пише “ВКР”.

“Яке відношення мають службовці української Національної гвардії до даних прапорів? Хто їм вручив ці полотнища і дав вказівку пронести по вулиці міста? Хто виготовив для них провокаційні стрічки, вельми схожі на заборонені георгіївські?
Можна не сумніватися, що саме таке бачення у мерії Кривого Рогу з приводу святкування цієї дати… Адже саме мерія підготувала і провела даний міський захід…” – зазначає видання.

Міським головою Кривого Рогу є представник “Опозиційного блоку” Юрій Вілкул, батько співголови фракції “Опоблоку” в парламенті Олександра Вілкула.

Варто зазначити, що 22 лютого в Кривому Розі відзначили 74-ту річницю визволення міста від німецьких загарбників.
Вранці проходили заходи по районах, надалі загальноміські заходи відбулися на проспекті Миру біля монумента “Перемога”.
Після церемонії покладання квітів до меморіального комплексу “Пам’ять” відбулося урочисте запалення факелів, пройшов урочистий парад. У ньому взяли участь ветерани Радянської армії, курсанти ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, військовослужбовці 17-ї окремої танкової бригади, військовослужбовці Національної гвардії України, представники громадських організацій та ін.

Нагадаємо, раніше мешканців Кривого Рогу попереджали про те, що в місті будуть вивішені прапори “Новоросії” і “ДНР” для зйомок фільму Сергія Лозниці “Донбас”.

Читайте також:
В окупованому Луганську День Валентина намагалися витіснити
георгіївськими стрічками

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна