Аваков озвучив власний план звільнення Донбасу

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков має свій план повернення окупованої території Донбасу до складу України – він називається “тактика дрібних кроків, яким аплодують всі”, та передбачає поетапне залучення миротворців ООН.
Про це глава МВС заявив в інтерв’ю “Українській правді”, що вийшло 16 квітня.

“Я не вважаю, що реінтегрувати можна одразу всю територію окупованого Донбасу. “Блакитних шоломів” (миротворців – “Н”) стільки немає – на всю територію. Тому я пропоную, умовно кажучи, взяти спочатку окремо Горлівку або Новоазовський район”, – розповів міністр.

“План такий: заходять миротворці і стають на [зовнішньому] кордоні умовного міста Горлівка або сільського Новоазовського району. Кордон з окупованою територією одразу беруть під контроль і “блакитні шоломи”, й українські прикордонники. Всередину цієї території, що повернулася до України, заходять органи української юстиції і проводять вибори за нашим законом”, – заявив Аваков.

За словами глави МВС, “пофіг”, хто переможе на цих виборах: там у більшості випадків оберуть когось із відверто проросійськими поглядами.

“Головне – сформувати перехідну адміністрацію – на основі цих нових, обраних за українським законом органів і представників державної влади України. Туди має прийти центральна влада разом з українськими поліцейськими силами”, – наголосив Аваков.

Після цього, на його думку, Україна повинна прийняти закон про амністію, який повинен стосуватися абсолютно всіх, крім тих, “у кого на руках кров, хто вбивав наших солдатів, брав участь у репресіях проти мирного населення”.

Також, продовжив міністр внутрішніх справ, доведеться прийняти закон “про колаборантів”.

“…Закон “про колаборантів” – обов’язковий, тому що потрібно визначити статус кожної людини. Офіційно встановити, що він такий же громадянин України, як і всі інші. Він або жертва, яких більшість, або учасник, але не критичний”, – зазначив Арсен Аваков.

Крім того, потрібно буде вирішувати питання з “перехідним статусом” окупованих територій, додав він.

“По-перше, це буде стосуватися якогось спеціального економічного статусу. Ця територія повинна буде відновлюватися після окупації випереджаючими темпами”, – вважає глава МВС.

“Припустимо, що в окремо взятий відгороджений від сепаратистів район або Горлівку зайшла українська влада. Відповідно, там починає підтримувати громадський порядок українська поліція. Я навіть допускаю якесь, можливо перехідне, спільне патрулювання українських сил МВС з місцевими представниками територіальних громад, яких делегуватимуть місцеві райради”, – продовжив Аваков.

Далі, за його словами, починається відновлення інфраструктури та підвищення якості життя людей, які перебували в окупації: відновлення подачі води, електроенергії, видача нормальних українських паспортів.

При цьому, зазначив міністр, ступінь перевірки людей з окупованих територій повинен бути спеціальним, щоб не видавали кому заманеться українські паспорти, а лише українським громадянам.

“Очевидно, будуть нюанси перехідного періоду, але суть така – поступово жителі окупованих територій вступають у цивільні права нормальних українців і отримують відповідну якість життя: школи, інститути, освіту, медицину, безвізовий режим, будуються дороги, відновлюються зруйновані мости і так далі”, – вважає глава МВС.

“Другий крок – цю ж саму процедуру повторюємо на наступних, сусідніх, умовно, п’яти районах. Наскільки вистачає сил і довіри”, – додав Арсен Аваков.

Міністр внутрішніх справ прогнозує, що будуть нюанси, пов’язані з особливостями перехідного періоду.

“Якщо це все реалізувати, то поступово ми зможемо вийти на ситуацію, коли українські прикордонники стоять на кордоні України і Росії, повністю забезпечуючи контроль. Разом з ними стоять “блакитні шоломи”, про яких домовляється Порошенко”, – підсумував він.

Такий план “дрібних кроків” Аваков пояснив тим, що “ми, українці, якщо говорити чесно, при поточному розвитку подій не можемо планувати військову операцію з повернення окупованих територій без ризику повномасштабного зіткнення з армією РФ”.

“Тому президент Порошенко говорить про миротворчу місію , “блакитних шоломів”. Це один із механізмів, який може бути дієвим. Але треба розуміти – для чого потрібна миротворча місія? Для того щоб патрулі “блакитних шоломів” ходили по Горлівці нарівні з патрулями російської маріонетки Захарченка? Це не прийнятно”, – заявив Аваков.

Читайте також:
Спецпоселення і перехідне правосуддя.
Як реінтегрують бойовиків FARC, у Колумбії вивчає делегація з Києва

Аваков не бачить Порошенка єдиним кандидатом від влади на виборах-2019

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна