Вертольоти, які скинули хлор на Думу, прибули з авіабази ВПС Асада, – Bellingcat

 

Гелікоптери Мі-8, які скинули хімічну речовину над сирійським містом Дума, ймовірно прибули з урядового військового аеродрому.
Про це йдеться в матеріалах розслідування міжнародного центру розслідувань Bellingcat, оприлюднених 12 квітня.

Провівши аналіз інформації з відкритих джерел, волонтери визначили найбільш ймовірне місце, звідки прилетіли вертольоти в Думу 7 квітня. Зазначається, що спостерігачі помітили два вертольоти Мі-8, які рухались на південний захід від авіабази Думайр, що належить військово-повітряним силам Сирії, в напрямку Думи за півгодини до ймовірної хімічної атаки.

З’ясовано, що хіматаки було дві. Перша сталася близько 16:00 за місцевим часом біля пекарні на вулиці Омара бен Аль-Хаттаба, тоді постраждало 15 людей.
Друга – о 19:30 в районі площі Аль-Шухада. В результаті цієї атаки загинуло 55 осіб, ще 860 постраждали.

Зазначається, що біля пекарні люди отруїлися саме хлором. Проте симптоми постраждалих при атаці о 19:30 не зовсім схожі на отруєння хлором.
“Хлор самостійно не може викликати такі симптоми, тому що він викликає задуху, він не впливає на нервову систему. Були симптоми, які свідчать про органічні сполуки фосфору в газовій категорії зарин. Але запах хлору був присутній і в цьому місці”, – розповів анонімний лікар.

Також аналітики проаналізували шість відеозаписів, які з’явилися в інтернеті після інциденту і демонструють його наслідки. На них помітили жовті балони для стисненого газу. Такі ж балони раніше знаходили на місцях хімічних атак із застосуванням хлору – в містах Алеппо, Саракіб і Хан-аль-Ассан у 2017 році.

“За наявними даними, досить імовірно, що більше 34 жертв, загиблих при атаці на житловий будинок о 19:30 в районі площі Аль-Шухада, були вбиті в результаті скинутого з вертольота, що прилетів з авіабази Думайр, газового балона, наповненого, швидше за все, хлорним газом”, – підсумували в Bellingcat.

Читайте також:
Сирія: війська Асада і росіяни взяли під контроль місто Дума, “зачищене” хлором

“Готуйся, Росіє!” Трамп пообіцяв ракетний удар США по Сирії

Як повідомляла “Новинарня“, за даними Сирійської групи допомоги, в суботу, 7 квітня, внаслідок імовірної хімічної атаки на місто Дума в районі Східної Гути, який контролює сирійська опозиція, загинули щонайменше 60 людей і більше тисячі отримали травми. Лікарі та свідки зазначили, що у жертв були симптоми отруєння, можливо, нервовим агентом, і повідомили про запах газу хлорину.

Уряд Башара Асада та його союзник Росія заявляють про те, що хіматаки не було як такої.

Натомість Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила понад 40 загиблих внаслідок застосування хімзброї в Думі.

Президент США Дональд Трамп та західні союзники обговорюють можливі військові дії, спрямовані проти президента Сирії Башара Асада, чий режим підозрюють у хімічній атаці.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.