Капітана кримського траулера “Норд” взяли під варту із заставою

 

Херсонський міський суд у п’ятницю, 6 квітня, обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави для затриманого капітана судна “Норд” із Криму Володимира Горобенка.

Про це повідомила прес-секретар прокуратури АР Крим (м. Київ) Тетяна Тихончик.

Під вартою громадянин України Горбенко залишатиметься два місяці – до 31 травня. Застава визначена у розмірі 35240 гривень.

Читайте також:
Після затримки “Норда” Росія в Азові готова застосувати силу, – ЗМІ

Як повідомляла “Новинарня“, 25 березня корабель морської охорони ДПС України затримав в Азовському морі риболовецьке судно-порушник “Норд” під прапором Російської Федерації. Було встановлено, що траулер зареєстрований в Керчі – в окупованому Росією Криму.
Затримане судно із командою відконвоювали до порту Бердянська для перевірочних та процесуальних дій.

30 березня суд заарештував “Норд”. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом виходу судна із закритого Києвом порту Керчі.
2 квітня його капітанові, громадянину України Володимиру Горбенку оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 332-1 (порушення порядку в’їзду і виїзду з тимчасово окупованої території України) Кримінального кодексу України.

У відповідь управління ФСБ Росії в анексованому Криму порушило кримінальну справу проти співробітників Держприкордонслужби України, які затримали судно в Азовському морі.
Українські прикордонники назвали це “тиском на Держприкордонслужбу України”.

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що вимагають від України звільнити екіпаж судна.

5 квітня Горбенка відпускали з-під варти через закінчення терміну попереднього затримання: того дня суд щодо запобіжного заходу так і не почався.

Як відомо, з липня 2014 року уряд України офіційно припинив функціонування всіх портів окупованого РФ Криму, гавані півострова закриті для міжнародного судноплавства.

Як інформувала “Новинарня“, раніше 2017 року СБУ затримувала трьох кримських колабораціоністів з органів окупаційної влади – екс-“міністр охорони здоров’я” Петра Михальчевського (у Києві), екс-заступника “міністра спорту Республіки Крим” Фаруха Камалова, який приїздив на Херсонщину робити біометричний паспорт – їм обом інкримінують ст. 111 КК України – “державна зрада”, а також депутата Євпаторійської міськради Сергія Осьмініна (ч. 2 ст. 110 – “посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”).

Читайте також:
Сутички й суди в Херсоні: як арештовували кримського “єдинороса” Осьмініна.
ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна