Справа Бубенчика: ГПУ відкликає “вбивчу” підозру

 

Сторона обвинувачення відкликала клопотання до суду про тримання під вартою учасника Революції Гідності Івана Бубенчика, який заявляє, що 20 лютого 2014 року розстрілював на Майдані силовиків.
Раніше йому вручили підозру про вбивство правоохоронців, але підозру буде змінено.

Про це під час судового засідання з обрання запобіжного заходу в Печерському суді в четвер, 5 березня, заявила заступник генпрокурора Анжела Стрижевська, передає “Громадське”.

“На даний час вважаю, що ті аргументи, які були в попередній підозрі, не є переконливими. Якщо вони не є вирішальним для мене як для старшого прокурора, то скажіть мені, будь ласка, як ми з цим можемо йти в суд”, — сказала Стрижевська.

Вона також запросила Бубенчика та його захисників 5 квітня на 17:00 годину до головного слідчого управління для вручення нової підозри.

Адвокат Бубенчика припускає, що з неї вилучать згадку про вбивство.

“Я ще нової підозри не бачив, але на мою думку, там будуть інкримінувати лише незаконне зберігання зброї. Навряд чи там будуть статті про убивство”, — сказав захисник.

Як повідомляла “Новинарня“, напередодні, 4 квітня, генеральний прокурор Юрій Луценко вирішив змінити групу прокурорів з управління Сергія Горбатюка у справі Бубенчика. Групу очолила його заступник Анжела Стрижевська.

Читайте також:
Чому Бубенчика було б потрібно судити, – Решетилова

Увечері у вівторок, 3 квітня, Печерський райсуд Києві почав обирати запобіжний захід для Івана Бубенчика, але оголосив перерву до середи, а далі – до четверга, 5 квітня.

У підозрі, яку Бубенчик отримав того дня, йшлося, що близько з 7-ї до 8-ї години ранку 20 лютого 2014 року на Майдані Незалежності Іван Бубенчик вчинив три прицільні постріли з мисливського карабіна “Сайга М3” (7,62×39), які спричинили:
– смертельне поранення прапорщика ВВ (стегнова артерія, смерть в результаті масивної крововтрати);
– смертельне поранення прапорщика міліціонера полку “Беркут” (живіт, внутрішні органи, смерть в результаті масивної крововтрати);
– поранення майора ВВ – тяжке тілесне ушкодження (наскрізне в плече наскрізне та грудної клітки).

Йому було інкримінованно вбивство працівників правоохоронного органу у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків і військовослужбовця у зв’язку з його діяльністю щодо охорони громадського порядку та замах на вбивство військовослужбовця у зв’язку з його діяльністю щодо охорони громадського порядку, а також придбанні та носінні вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу – тобто злочини, передбачені п.п. 1, 12 ч. 2 ст. 115, ст. 348, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України.

Як свідчить адвокат родин Небесної сотні Віталій Титич, із тексту підозри, слідує що: заначенні особи були відряджені до міста Києва та залучені для забезпечення охорони громадського порядку у складі підрозділів внутрішніх справ та внутрішніх військ, співробітники яких не мали відношення до злочинних дій стосовно учасників акцій протесту. Приблизно з 6-ї години вони перебували у “монолітах” – шеренгах від Стели Незалежності на Майдані Незалежності до вулиці Інститутської.

“На думку слідства, Бубенчик І.П., встановивши що правоохоронці і мітингувальники активних дій не вчиняють у зв’язку з перемир’ям між діючою владою та лідерами опозиції, маючи наміри здійснити невибіркове застосування вогнепальної зброї на ураження, вчинив навмисні, протиправні дії, діючи за попередньою змовою з іншими особами з метою дестабілізації ситуації тимчасового перемир’я, за відсутності обставин вчинення необхідної оборони чи дій у стані крайньої необхідності”.

Бубенчик був доправлений до прокуратури після спроби перетнути кордон на виїзд до Польщі. Керівник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк пояснив, що у зв’язку з неодноразовими неявками на допит було ухвалено рішення про примусовий привід Бубенчика до слідчого для проведення слідчих дій. Прокуратура просить його арештувати через ризик втечі.

“Він (Бубенчик) був доставлений, йому повідомили про підозру і звернулися до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу. Суд має приймати рішення. Нашого рішення щодо його затримання не було”, – зазначив Сергій Горбатюк.

Інший підозрюваний у цій справі – громадянин Липський – виїхав до Польщі раніше. Він повідомив слідству, що передав Бубенчику зброю – карабін, який той застосував проти “беркутівців”.
За даними ЗМІ, є дані експертизи, які “прив’язують” зброю Липського  до поранень силовиків, в тому числі – щонайменше одного загиблого силовика.

У лютому 2016 року у ЗМІ з’явилося інтерв’ю з учасником Майдану зі Львова, колишнім військовим Іваном Бубенчиком. Він сам розповідав, що застосовував вогнепальну зброю і нібито вбив двох бійців “Беркуту” на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Як відомо, Бубенчик – учасник АТО, він воював у складі батальйону МВС “Дніпро”.

“У багатьох звітах міжнародних правозахисних організацій слідство у справах Майдану називається необ’єктивним саме через те, що немає обвинувачених у загибелі силовиків. Саме через це слідство можуть звинуватити в політичному переслідуванні”, – визнає прокурор Олексій Донський.

Народні депутати Володимир Парасюк і Семен Семенченко готові взяти Бубенчика на поруки.

Читайте також:
“І червоним фломастером – помер”. Соцмережі згадують дні лютого Майдану-2014

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна