Печерський суд обирає запобіжний захід для майданівця Бубенчика, який каже, що стріляв у “беркутів”

оновлюється

Увечері в середу, 3 квітня, Печерський райсуд Києві почав обирати запобіжний захід для Івана Бубенчика, підозрюваного в тому, що він нібито вбив двох правоохоронців під час подій на Майдані 20 лютого 2014 року.

Підтримати Бубенчика прийшли численні громадські активісти, політики.

Відповідно до заяви судді, він відклав прийняття рішення на невизначений термін.

“Слідчий суддя ухвалив оголосити перерву без визначення терміну для розгляду заяви”, – сказав він.

Адвокат Бубенчика просив про відстрочення. Він стверджував, що йому не вистачило часу для підготовки та ознайомлення з матеріалами справи, передає “Радіо Свобода”.

Цього дня Іван Бубенчик отримав від прокуратури повідомлення про підозру.
Про це повідомив начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк у коментарі “Українській правді”.

Бубенчика підозрюють в посяганні на життя співробітників правоохоронного органу (стаття 348 КК), умисному вбивстві (п.п. 1, 12 ч. 2 ст. 115 КК) і незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами ( ч.1 ст. 263 КК).

Горбатюк пояснив, що у зв’язку з неодноразовими неявками на допит було ухвалено рішення про примусовий привід Бубенчика до слідчого для проведення слідчих дій.

Іван Бубенчик був доправлений до прокуратури після спроби перетнути державний кордон, уточнив у коментарі виданню “Тексти” прокурор ДСР у цій справі Ігор Земсков.

Прокурор просить про утримання Бубенчика під вартою. Причина для обрання такого жорсткого запобіжного заходу, окрім неявок підозрюваного на виклики до слідства – ризик його втечі.

“Він (Бубенчик) був доставлений, йому повідомили про підозру і звернулися до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу. Суд має приймати рішення. Нашого рішення щодо його затримання не було”, – зазначив Сергій Горбатюк.

Відповідаючи на питання про іншого підозрюваного, якому в лютому оголосили підозру, після чого він не з’явився до суду про обрання запобіжного заходу і втік, Горбатюк зазначив, що “справа Бубенчика пов’язана з тим же епізодом”.

Інший підозрюваний у цій справі – громадянин Л., за повідомленням ДСР, втік у одну з сусідніх країн (не Росію).
За даними “Текстів”, саме Л. повідомив слідству, що передав зброю Бубенчику, яку той і використав.

Окрім того, йдеться про те, що у слідства є дані експертизи, які “прив’язують” зброю громадянина Л. (яку той нібито передав Бубеничку) до поранень силовиків, в тому числі – щонайменше одного загиблого силовика.

При цьому прокурор Зємсков визнає, що “покази обидвох підозрюваних сходяться”.

Як відомо, в лютому 2016 року у ЗМІ з’явилося інтерв’ю з учасником Майдану зі Львова, колишнім військовим Іваном Бубенчиком. Він сам розповідав, що застосовував вогнепальну зброю і нібито вбив двох бійців “Беркуту” на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Сергій Горбатюк тоді коментував: “Бубенчик не один такий – було ще два випадки, коли конкретні особи в соцмережах розповідали про застосування зброї. Ми перевіряємо ці заяви і осіб, що їх робили. Бубенчика хотіли допитати, проте він відмовився… При цьому, коли ми викликали раніше іншу людини з приводу його розповідей про стрілянину, з ним прийшов натовп людей, обурених поведінкою слідства”.

Прокурор департаменту спецрозслідувань головного слідчого управління ГПУ Олексій Донський вважає, що закон про амністію учасників Революції гідності, не може бути застосований до підозрюваного Івана Бубенчика.
Про це він повідомив агентству УНІАН.

“По-перше, про це ще рано говорити. По-друге, там (у законі про амністію майданівців – “Н”) немає статті 115 КК, там тільки є стаття про замах на правоохоронців. А по-третє, цей закон є нікчемним, оскільки прописаний так, що суперечить Кримінальному процесуальному кодексу, в якому йдеться про те, що будь-який закон, який не відповідає порядку, прописаному в КПК, не може бути застосований”, – сказав Донський.

Він каже, що якщо йдеться про необхідну самооборону, то сам Бубенчик має надати свідчення з цього приводу.

У коментарі “Текстам” Олексій Донський прямо говорить про тиск міжнародних структур щодо необхідності всебічного розслідування.

“У багатьох звітах міжнародних правозахисних організацій слідство у справах Майдану називається необ’єктивним саме через те, що немає обвинувачених у загибелі силовиків. Саме через це слідство можуть звинуватити в політичному переслідуванні”, – каже прокурор Донський.

Народні депутати Володимир Парасюк і Семен Семенченко готові взяти Бубенчика на поруки.

Читайте також:
“І червоним фломастером – помер”. Соцмережі згадують дні лютого Майдану-2014

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна