Луценко передав справу Бубенчика від Горбатюка своїй заступниці

 

Керівник ГПУ Юрій Луценко змінив групу прокурорів у справі майданівця Івана Бубенчика, якого підозрюють у вбивстві двох правоохоронців 20 лютого 2014 року.

Про це він написав на своїй сторінці у “Фейсбуці” в середу, 4 квітня.

“Вважаю неправильною кваліфікацію дій учасника Революції Гідності І. Бубенчика, яку визначили працівники Департаменту спецрозслідувань С. Горбатюка. Після наради прийняв рішення про зміну групи прокурорів щодо даного епізоду розслідувань подій на Майдані, яку очолить мій заступник Анжела Стрижевська”, – написав він.

“Протягом дня чекаю від неї остаточного об’єктивного рішення щодо кваліфікації дій Івана Бубенчика 18-20 лютого 2014 року під час подій на Майдані Незалежності, визначення його статусу в провадженні, а також запобіжного заходу, який можливо застосувати до нього”, – додав генпрокурор.

Іван Бубенчик. Фото: Громадське

Як повідомляла “Новинарня“, ввечері у вівторок, 3 квітня, Печерський райсуд Києві почав обирати запобіжний захід для Івана Бубенчика, але оголосив перерву до середи, а далі – до четверга, 5 квітня.

Того ж дня Іван Бубенчик отримав від прокуратури повідомлення про підозру в посяганні на життя співробітників правоохоронного органу (стаття 348 КК), умисному вбивстві (п.п. 1, 12 ч. 2 ст. 115 КК) і незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами ( ч.1 ст. 263 КК).

Бубенчик був доправлений до прокуратури після спроби перетнути кордон на виїзд до Польщі. Керівник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк пояснив, що у зв’язку з неодноразовими неявками на допит було ухвалено рішення про примусовий привід Бубенчика до слідчого для проведення слідчих дій. Прокуратура просить його арештувати через ризик втечі.

“Він (Бубенчик) був доставлений, йому повідомили про підозру і звернулися до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу. Суд має приймати рішення. Нашого рішення щодо його затримання не було”, – зазначив Сергій Горбатюк.

Інший підозрюваний у цій справі – громадянин Липський – виїхав до Польщі раніше. Він повідомив слідству, що передав Бубенчику зброю – карабін, який той застосував проти “беркутівців”.
За даними ЗМІ, є дані експертизи, які “прив’язують” зброю Липського  до поранень силовиків, в тому числі – щонайменше одного загиблого силовика.

У лютому 2016 року у ЗМІ з’явилося інтерв’ю з учасником Майдану зі Львова, колишнім військовим Іваном Бубенчиком. Він сам розповідав, що застосовував вогнепальну зброю і нібито вбив двох бійців “Беркуту” на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Як відомо, Бубенчик – учасник АТО, він воював у складі батальйону МВС “Дніпро”.

“У багатьох звітах міжнародних правозахисних організацій слідство у справах Майдану називається необ’єктивним саме через те, що немає обвинувачених у загибелі силовиків. Саме через це слідство можуть звинуватити в політичному переслідуванні”, – визнає прокурор Олексій Донський.

Народні депутати Володимир Парасюк і Семен Семенченко готові взяти Бубенчика на поруки.

Читайте також:
“І червоним фломастером – помер”. Соцмережі згадують дні лютого Майдану-2014

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна