Газовий фронт: Україна святкує перемогу

 

Президент Петро Порошенко повідомив, що критичну ситуацію, яка склалася з газопостачанням в останні дні, подолано. 

Про це він заявив під час зустрічі з керівництвом “Укртрансгазу” в суботу, 3 березня.

За словами Порошенка, це стало можливим завдяки тому, що було різко збільшено обсяги газу, який постачається з країн ЄС.

“Критична ситуація, яка виникла з постачанням газу у зв’язку зі спробою “Газпрому” зірвати виконання контракту на постачання газу в Україну, (…) вже позаду. Зараз ми маємо різке постачання газу з ЄС  – з Польщі, Словаччини та Угорщини, і станом на 10:20 [суботи] ситуація із забезпеченням газом стабілізувалася, весь дефіцит газу повністю покрито”, – заявив президент.

“На сьогодні ми маємо стабілізовану ситуацію з газопостачанням, маємо достатньо газу у підземних сховищах, на 2 млрд. кубів більше, ніж минулого року… Відбір газу зі сховищ становить 115 млн. кубів на добу.  Часи газового шантажу Росією вже минули, ніхто Україну на коліна не поставить”, – наголосив Петро Порошенко.

Він додав, що Україна при цьому повністю виконує зобов’язання з транзиту газу до ЄС. 

“Ми повідомили усіх наших партнерів у Євросоюзі, вони були готові і добре поінформовані, і реакція Єврокомісії та окремих членів ЄС свідчить про підтримку України… Ще одне свідчення Російської Федерації як ненадійного постачальника – навіщо будувати “Турецький потік”, “Північний потік-2″, коли в будь-який час без будь-якого попередження можна перекривати постачання газу всьому ЄС з метою забезпечення політичного тиску. Ці інструменти більше не працюють”, – підкреслив президент.

При цьому Петро Порошенко подякував українцям за “національну солідарність” та за те, що вони відгукнулися  на звернення щодо скорочення споживання газу.

“На 25 млн. кубометрів газу Україна скоротила споживання вчора – 14% загального обсягу споживання. Це і є ознака нашої солідарності”, – зазначив президент.

Водночас прес-служба “Нафтогазу України” повідомила, що cтаном на ранок суботи українська газотранспортна система повністю збалансована і працює в штатному режимі.

“Все гаразд. Ви неймовірні. Дякуємо. Україна довела, що здатна протистояти газовому шантажу з боку Росії”, – йдеться в повідомленні НАК.

“Наразі падіння тиску у магістральній системі газопроводів, що виникло через недотримання “Газпромом” контракту як на постачання, так і на транзит газу територією України, повністю зупинено завдяки збільшенню обсягів імпорту газу з європейського напрямку”, – зазначили в НАК.

За оперативними даними за 1 березня, до країн ЄС та Молдови було протранзитовано 257 млн. куб. м, за 2 березня – 265 млн. куб. м, за 3 березня –очікується 264 млн. куб. м газу.

При цьому “Газпром” не поставив “Нафтогазу” 18 млн. куб. м газу, за які україснька компанія внесла передоплату, що створило критичну ситуацію з постачанням газу для споживачів України.

Також у “Нафтогазі” заявили, що компанія наразі досі не отримала від ПАТ “Газпром” жодних документів стосовно наміру розірвати контракти на постачання і транзит газу, хоча відповідні заяви з Москви прозвучали.

“Діючі контракти не передбачають можливості їх розірвання в односторонньому порядку”, – нагадали в НАК “Нафтогаз”.

Голова НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв розповів, які регіони максимально зменшили споживання газу.

У трійці лідерів – Кременчук (-35%), Дніпро (-32%), Київ (-24%) Миколаїв (-21%), Харків (-19%).

Найменше урізали споживання в Рівному – 2%, а також у Львові, Черкасах, Луцьку, Рубіжному, Краматорську, Шостці – по 5%.

Читайте також:
Порошенко: “Газпром” не має права розривати контракт із “Нафтогазом”

Як повідомляла “Новинарня“, 28 лютого “Нафтогаз” отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом української компанії до російського газового монополіста “Газпром”, згідно з яким арбітраж зобов’язав “Газпром” виплатити “Нафтогазу” 4,63 млрд. доларів. За підсумком розгляду двох справ російський “Газпром” залишився винен українській компанії 2,56 млрд. дол.

Після отримання рішення суду, вранці 1 березня “Газпром” відмовився поставляти в Україну газ. При цьому російська компанія вже отримала за нього передоплату.
У “Нафтогазі” таку поведінку Росії назвали порушенням рішення Стокгольмського арбітражу.
За даними “Укртрансгазу”, “Газпром” жодного дня цього року не дотримувався вимоги транзитного контракту з підтримання необхідного рівня тиску газу на вході в українську ГТС.

2 березня голова правління “Газпрому” Олексій Міллер заявив, що його компанія змушена негайно розпочати процедуру розірвання контрактів з “Нафтогазом України” на постачання і транзит газу.

Голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв на засіданні Ради безпеки й оборони України того ж дня заявив, що дефіцит газу в Україні – близько 10 млн. куб. м на добу. Він запропонував обмежити споживання газу на 3-4 березня, коли ще очікується холодна погода.
У соцмережах з подачі ФБ-сторінко “Нафтогазу” й Петра Порошенка став популярним тег #прикрути.

Для перекриття дефіциту газу було укладено екстрений контракт на постачання газу з Польщею.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна