Порошенко: “Газпром” не має права розривати контракт із “Нафтогазом”

Президент України Петро Порошенко  заявляє, що контрактами між “Нафтогазом” та “Газпром” не передбачено право їх розірвання в односторонньому порядку.

На його думку, подібні заяви “Газпрому” можуть пояснюватися лише небажанням виконувати свої контрактні зобов’язання.

Глава держави впевнений, що якщо це станеться, то НАК “Нафтогаз”, безумовно, звернеться до арбітражу за додатковою компенсацією збитку, який “зараз завдано безвідповідальними діями “Газпрому”.

Згідно з контрактами між “Газпромом” і “Нафтогазом” на постачання і транзит газу, вони діють до кінця 2019 року.

“У випадку, якщо сторони протягом 30/45 днів (30 днів – для контракту на поставку, 45 днів – для контракту на транзит газу) з моменту виникнення будь-яких суперечностей або розбіжностей не зможуть дійти взаємоприйнятного рішення, то будь-який спір, розбіжність, або претензія у зв’язку з цим контрактом або його порушенням, розірванням або недійсністю будуть остаточно вирішені шляхом арбітражу відповідно до регламенту Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма“, – зазначено в договорах між сторонами.

Відповідні пункти контрактів зберігають свою силу незалежно від завершення терміну дії або припинення дії договорів між “Нафтогазом” і “Газпромом”.

 

Читайте також:
Газова криза: Москва перекрила вентиль, Україну рятує Польща

Як інформувалаНовинарня“, голова правління “Газпрому” Олексій Міллер заявляє, що його компанія змушена негайно розпочати процедуру розірвання контрактів з “Нафтогазом України” на постачання і транзит газу.

28 лютого “Нафтогаз” отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом української компанії до російського газового монополіста “Газпром”, згідно з яким арбітраж зобов’язав “Газпром” виплатити “Нафтогазу” 4,63 млрд. доларів. За підсумком розгляду двох справ російський “Газпром” залишився винен українській компанії 2,56 млрд. дол.

Після отримання рішення суду, вранці 1 березня “Газпром” відмовився поставляти в Україну газ. При цьому російська компанія вже отримала за нього передоплату.
У “Нафтогазі” таку поведінку Росії назвали порушенням рішення Стокгольмського арбітражу.
Більш того, за даними “Укртрансгазу”, “Газпром” жодного дня цього року не дотримувався вимоги транзитного контракту з підтримання необхідного рівня тиску газу на вході в українську ГТС.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна