“Газпром” розриває контракти на постачання і транзит газу з “Нафтогазом”

 

Голова правління “Газпрому” Олексій Міллер заявляє, що його компанія змушена негайно розпочати процедуру розірвання контрактів з “Нафтогазом України” на постачання і транзит газу.

Про це він заявив журналістам у п’ятницю, передає російський “Інтерфакс”.

За словами Міллера, таке рішення компанія ухвалила після рішення Cтокгольмского арбітражу не на свою користь.

“Стокгольмський арбітраж, керуючись подвійними стандартами, ухвалив асиметричне рішення за контрактами на поставку і транзит газу з НАК «Нафтогаз України». Таким чином, рішення арбітражу суттєво порушило баланс інтересів сторін за даними контрактами”, – заявив очільник “Газпрому”.

“Арбітри аргументували своє рішення різким погіршенням стану української економіки. Ми категорично проти того, щоб за наш рахунок вирішувалися економічні проблеми України. У такій ситуації продовження дії контрактів для «Газпрому» є економічно недоцільним і невигідним.
«Газпром» змушений негайно почати процедуру розірвання контрактів з НАК «Нафтогаз України» на поставку і транзит газу в Стокгольмському арбітражі”, – повідомив Міллер.

При цьому в прес-службі “Нафтогазу” заявляють, що не отримували від “Газпрому” ніяких документів, які б свідчили про намір розірвати договори. Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Заяву Міллера прокоментував міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який наголосив, що “Газпром” вирішив “підвищити ставки у своїй незрозумілій грі”.

“Вчора я Газпром назвав «наперсточниками», а сьогодні вони поводяться як гравці в покер і намагаються підвищувати ставки. Лише незрозуміло, у що і з ким вони грають”, – написав міністр у своєму “Твіттері“.

“Газпром” 2 роки і 3 місяці не поставляв Україні газ до винесення рішення Стокгольмським судом. Дія контракту завершується наприкінці 2019 року.

За цим контрактом “Нафтогаз” зобов’язаний викуповувати у “Газпрому” від 4 до 5 мільярди кубів газу щорічно, тому НАК і здійснив передоплату.

Як писала “Новинарня“, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК “Нафтогаз України” стосовно компенсації в сумі 4,63 мільярда доларів США за недопоставлені обсяги газу для транзиту російським “Газпромом”.

Водночас арбітраж не задовольнив вимогу “Нафтогазу” на перегляд тарифу на транзит в контракті з “Газпромом”. У результаті, за підсумками двох арбітражних проваджень у Стокгольмі, “Газпром” має сплатити 2.56 мільярда доларів на користь Нафтогазу.

Читайте також:

“Нафтогаз” просить українців економити газ до кінця холодів, щоб “зіпсувати свято” Путіну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна