Полторак після зустрічі з Меттісом: Передача Україні “джавелінів” буде своєчасна

 

Рішення США про передачу Україні протитанкових ракетних комплексів “Джавелін” буде прийнято “дуже своєчасно”, а час самої передачі не має значення.

Про це міністр оборони України Степан Полторак заявив в ефірі програми “Час-Time” на “Голосі Америки” після зустрічі у Вашингтоні з американським колегою Джеймсом Меттісом 2 лютого.

“Ми [з міністром оборони США] сьогодні про це говорили. Ми обговорювали механізм передачі протитанкових засобів. Ми говорили і інші питання, пов’язані з підготовкою особового складу і порядку передачі [комплексів Javelin]. Я думаю, що рішення про передачу “джевелінів” в Україну буде прийнято дуже своєчасно і дуже правильно”, – сказав Полторак, відповідаючи на запитання про терміни поставок зброї.

За його словами, не так важливо, коли Україна отримає ці протитанкові комплекси, як сам факт того, що вони будуть надані.

“Це дуже серйозний, потужний сигнал Україні про те, що вона залишилась не сам на сам з Росією і це сигнал самій Росії, що нас підтримує весь світ. Крім того це потужний сигнал і іншим колегам, з якими ми працюємо, що треба більш активніше працювати з Україною”, – пояснив міністр оборони України.

“Я думаю, що рішення про передачу, часовий графік передачі, він не відіграватиме надзвичайно важливу роль, ми працюємо над тим, щоби максимально ефективно механізм передачі був здійснений від Сполучених Штатів в Україну”, – сказав Степан Полторак.

Він додав, що важливо “при цьому зберегти недоторканість тих протитанкових засобів, забезпечити збереження технологій, а також ефективної підготовки і використання розрахунків, які будуть працювати на тих засобах”.

На зустрічі з Полтораком у Пентагоні міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що Штати мають намір продовжувати чинити тиск на Російську Федерацію для відводу сил і озброєнь на Донбасі.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міноборони України за підсумками переговорів у Пентагоні 2 лютого.

“Сполучені Штати стоять з вами пліч-о-пліч і будуть продовжувати чинити тиск на РФ, щоб вони відвели сили і озброєння. США і надалі буде віддано працювати над розвитком боєздатності ЗС України та досягнення їх сумісності з НАТО. Сьогодні ми обговорюємо прагматичні кроки, щоб успішно продовжувати нашу співпрацю”, – цитує Меттіса прес-служба.

Глава Пентагону також зазначив, що США продовжують підтримувати український народ у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність.

“Сьогодні і нас є дуже серйозний і конструктивний контакт і з представниками Сполучених Штатів, з Альянсу, з європейськими країнами щодо загроз, щодо необхідності допомагати Україні”, – констатував Степан Полторак після переговорів в ефірі “Голосу Америки”.

“Більшість країн, які мають інформацію і дуже чітко аналізують, які можуть бути загрози, допомагають дуже конструктивно і плідно Україні. Але, на жаль, не всі країни світу, і в тому числі Європи, чітко вивчають історію, і, на мій погляд, недооцінюють загрози, які несе за собою Росія”, – наголосив він.

Читайте також:
Полторак у США домовляється про надання Javelin

Американські “Джавеліни” вже у Грузії. На черзі – Україна

Муженко вже віддав розпорядження готуватися до прийому “Джавелінів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна