Луценко не проти патрулювання вулиць “нацдружинами”. Але разом із поліцією

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що представники громадських формувань мають патрулювати вулиці разом з правоохоронцями.

Як передає УНІАН, про це генпрокурор заявив журналістам, коментуючи ситуацію, пов’язану з парамілітарними громадськими організаціями в Україні.

«На ваші запитання про будь-які парамілітарні формування, відповідь міститься у Кримінальному кодексі України – будь-які воєнізовані формування є забороненими, і там передбачена серйозна кримінальна відповідальність, інші формування, які мають ознаки вертикального підпорядкування, також міститься у Кримінальному кодексі. Але норми Кримінального кодексу не діють, якщо ці організації є громадськими формуваннями з охорони порядку, які передбачені законодавством», – зазначив Луценко.

«Якщо ви спитаєте мою особисту позицію, то вважаю за необхідне коригувати цей закон і внести позицію про те, що будь-які громадські формування можуть залучатися до патрулювання вулиць або інших правоохоронних заходів виключно в нарядах з діючими патрулями поліції», – підкреслив генпрокурор.

Також він вважає, що до громадських формувань з охорони порядку потрібно запрошувати тих, хто пройшов службу в армії, або певний час служив у правоохоронних органах.

«А всі решта, хто хоче застосувати силу на користь Українській державі, повинні знати, що в нас все ще є вакансії у Збройних силах, Національній гвардії та інших формуваннях, які героїчно захищають Україну», – додав Луценко.

Читайте також:
Аваков прокоментував появу парамілітарних “Національних дружин”

Як повідомляла “Новинарня“, 28 січня в Києві учасники організації “Національні дружини”, афільованої з правою партією “Нацкорпус” Андрія Білецького, в першу річницю свого існування склали присягу “на вірність і служіння українській нації”.

Понад 600 учасників організації провели смолоскипну ходу центром міста.

Цей марш викликав обурення у багатьох користувачів соцмереж та ЗМІ, зокрема в російських.

Деякі коментатори зазначають, що за політичним проектом “Нацдружин” та “НК” стоїть сам Аваков, який може використовувати їх перед виборами-2019 чи з іншими цілями.
Також недоброзичливці вказують на схожість уніформи “НД” із міліцейським камуфляжем.

Як заявляють у “Національному корпусі”, мета діяльності громадської організації “Національні дружини” – забезпечення порядку в українських містах. Цю ГО називають частиною “Азовського руху”, що працює для “підтримання порядку на вулицях, патрулювання вулиць, протидії алко- і наркопритонам і взагалі для допомоги там, де державні органи або не можуть або не хочуть допомагати українському суспільству”.

Речник “Нацкорпусу” Роман Чернишов підкреслює, що “Національні дружини” не мають зброї і не є поліцейськими або військовими об’єднаннями, але співпрацюють з поліцією.

Читайте також:
КМДА залучає до охорони порядку Муніципальну варту з ветеранів АТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна