КМДА залучає до охорони порядку Муніципальну варту з ветеранів АТО

 

У районах Києва починає діяти “Муніципальна варта” – міське громадське формування з охорони громадського порядку, створене відповідно до Закону України “Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону”.

Як передає “Новинарня“, передбачено, що муніципальна варта разом з поліцією забезпечуватиме правопорядок, безпеку дорожнього руху та запобігатиме злочинам.

“Муніципальна охорона починає роботу в Подільському районі”, – повідомив на своїй сторінці у “Фейсбуці” 13 листопада голова Подільської районної держадміністрації Валентин Мондрієвський.

“Для спільної роботи у забезпеченні правопорядку, безпеки дорожнього руху і запобігання злочинів об’єдналися у співпраці з поліцією і громадським формуванням “Муніципальна охорона” – підписали тристоронній меморандум про партнерство. Обговорили подальші спільні кроки співпраці та допомоги. Починаємо з Андріївського узвозу та центральної частини району, а далі – охопимо всю територію”, – розповів Мондріївський.

У коментарі “Громадському радіо” голова РДА уточнив: “Муніципальна варта — комунальне підприємство міського підпорядкування. Воно працює місяць. Зараз формується бюджет для його утримання. Основна функція спрямована на підтримку громадського порядку і охорону об’єктів комунальної власності”.

За його словами, серед “вартових” є ветерани АТО.

У декого з них може бути приватна зброя – газові балончики чи травматична зброя.

Вартовий має право зробити зауваження, у випадку агресії громадянина – викликати поліцію. Утім, така варта не має повноважень правоохоронних органів.

“Муніципальна варта не перебирає на себе повноваження поліції. Вона є допоміжним органом і підтримуватиме громадський порядок”, — розповів Мондриївський.

Це формування було започатковане ще 2016 року. Його керівник Ігор Маріо, голова Київської міської спілки ветеранів АТО, розповідав: “Я з 13 років військовий. З того часу я навчався у військовому ліцеї. Дослужився до підполковника… Штаб і кістяк Муніципальної варти – це бойові ветерани АТО. До форми ставимося із пошаною…
Коли бійці бачать, що ми не наступаємо, трохи пропадає бажання бути на війні. Тоді виникла ідея переформатувати ДНД – добровільну народну дружину. Коли ми почали спілкуватися із ДНДшниками, то ми зрозуміли, що це “болото”. Там люди могли тільки продати своє посвідчення, яке допоможе придбати зброю.
З іншого боку, страшно, коли твоя дружина боїться йти додому через парк, бо її можуть пограбувати. Це нас надихнуло”.

Створення такого громадського формування узгоджували з КМДА і ГУ Нацполіції Києва.

Його офіційна назва – Київське міське громадське формування з охорони громадського порядку і державного кордону “Муніципальна варта”.

 

Відтоді чисельність “варти” зростає і становить понад півтисячі осіб.

30 вересня відбулося чергове урочисте вручення посвідчень новим “вартовим” у Колонній залі КМДА, серед них вперше з’явилася жінка.

Наступного дня ФБ-сторінка формування повідомляла, що в День пам’яті жертв Бабиного Яру керівництво муніципальної варти “радо відповіло на прохання іудейської громади забезпечити охорону заходів”.

Читайте також:
Власний бізнес АТОвців:
допомога держави, побратимів, поради тих, кому вдалося

Рік Центру Axios: гідна робота для ветеранів від приватників за 5 мільйонів

Варто зазначити, що 21 вересня 2017 року Київрада 61 голосом ухвалила рішення про створення комунального підприємства “Муніципальна охорона”, яке здійснюватиме належну охорону комунального майна територіальної громади міста.

За словами ініціатором проекту рішення, мера Києва Віталія Кличка, “з метою забезпечення охорони комунального майна пропонується створити комунальне підприємство, яке надаватиме на комплексних засадах послуги охорони комунальним підприємствам та іншим суб’єктам господарювання на підставі отриманої у встановленому порядку ліцензії”.
Він наголосив, що це комунальне підприємство не зможе залучатися до охорони громадського порядку та безпеки – лише до охорони майна.

“Серед пріоритетів – охорона шкіл, дитсадків та лікарень. До охорони залучатимуть учасників бойових дій на Сході країни, що стане гарним методом адаптації і соцзахисту учасників АТО”, – сказав Кличко.

За його словами, мінімальні витрати на КП для початку мають становити 500 тисяч гривень у статний фонд.

Передбачається, що далі КП, зі збільшенням переліку охоронних об’єктів, самостійно нарощуватиме економічні показники, зможе розробляти та створювати власну продукцію в сфері охоронної діяльності, а також засоби програмного забезпечення для охоронної та пожежної сигналізації тощо.

Керівник “Муніципальної варти” Ігор Маріо привітав створення “Муніципальної охорони” та залучення до такого КП ветеранів АТО.
Надалі буде оголошений конкурс на посаду директора КП, а після цього – набір співробітників підприємства.

Читайте також:
У Дружківці відсторонили від муніципальної поліції екс-поплічника “ДНР”

Мер Дніпра призначив главою муніципальної поліції “беркутівця” з Майдану. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.