Аваков прокоментував появу парамілітарних “Національних дружин”

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що “Національні дружини” (силове формування партії “Національний корпус”) можуть існувати як громадська організація, якщо не виходитимуть за рамки закону, а неофіційних воєнізованих структур в Україні бути не може.

“Одні одягають піонерські галстуки, інші одягають камуфляж, треті беруть прапори і називають себе, як бажають. Коли вони не переходять межі, то це всього лише громадські рухи”, – зазначив Аваков, якого цитує прес-служба Міністерства внутрішніх справ.

“Я, як міністр, не дозволю, щоб були паралельні структури, які намагаються (…) на вулицях поводити себе як альтернативні парамілітарні утворення”, – заявив міністр.

Він також додав, що МВС має намір співпрацювати із будь-якими організаціями, що діють у рамках законів.

“У державі Україна є лише одна монополія на застосування сили – державна: Національна гвардія, Національна поліція, Збройні сили України. Всі інші парамілітарні утворення, які намагаються себе позиціонувати на вулицях міст, не є законними”, – заявив Арсен Аваков.

Як повідомляла “Новинарня“, 28 січня в Києві учасники організації “Національні дружини”, афільованої з правою партією “Нацкорпус” Андрія Білецького, в першу річницю свого існування склали присягу “на вірність і служіння українській нації”.

Понад 600 учасників організації провели смолоскипну ходу центром міста.

Цей марш викликав обурення у багатьох користувачів соцмереж та ЗМІ, зокрема в російських.

Деякі коментатори зазначають, що за політичним проектом “Нацдружин” та “НК” стоїть сам Аваков, який може використовувати їх перед виборами-2019 чи з іншими цілями.
Також недоброзичливці вказують на схожість уніформи “НД” із міліцейським камуфляжем.

Як заявляють у “Національному корпусі”, мета діяльності громадської організації “Національні дружини” – забезпечення порядку в українських містах. Цю ГО називають частиною “Азовського руху”, що працює для “підтримання порядку на вулицях, патрулювання вулиць, протидії алко- і наркопритонам і взагалі для допомоги там, де державні органи або не можуть або не хочуть допомагати українському суспільству”.

Речник “Нацкорпусу” Роман Чернишов підкреслює, що “Національні дружини” не мають зброї і не є поліцейськими або військовими об’єднаннями, але співпрацюють з поліцією.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна