У Румунії пішов у відставку другий за півроку прем’єр

 

Прем’єр-міністр Румунії Міхай Тудосе 15 січня пішов у відставку після того, як виконком правлячої Соціал-демократичної партії більшістю голосів позбавив його політичної підтримки.

Як повідомляє Reuters, тимчасово виконувати обов’язки прем’єр-міністра з вівторка, 16 січня, буде заступник голови уряду Паул Стенеску.

Агенція зазначає, що напруга між головою партії Лівіу Драгня і Міхаєм Тудосе виникла минулого тижня, коли прем’єр публічно звинуватив близьку до Драгні главу МВС у брехні та запропонував їй піти у відставку.

Після голосування Тудосе зазначив, що подасть президенту країни офіційну заяву про відставку “сьогодні або завтра”. Також він додав, що несе відповідальність за свої вчинки і не шкодує про свої дії на посаді прем’єр-міністра.

Нагадаємо, 26 червня 2017 року президент Румунії Клаус Йоганніс схвалив кандидатуру колишнього міністра економіки Міхая Тудосе, висунутого правлячою коаліцією, на посаду прем’єр-міністра.

Раніше, 21 червня, парламент Румунії проголосував за вотум недовіри уряду на чолі з Соріном Гриндяну, який був призначений прем’єром в січні 2017 року. Представники коаліції звинуватили Гриндяну у затягуванні строків реалізації економічних реформ. Але Гриндяну відмовився подати у відставку, заявивши, що голова СДП Лівіу Драгня хоче зайняти прем’єрське крісло.

Перед тим Драгнеа не зміг зайняти пост прем’єра, оскільки в квітні 2016 його засудили до двох років позбавлення волі умовно за підтасовку голосів на референдумі в 2012 році.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна