Зустріч Кучми, Марчука, Горбуліна й Порошенка на Банковій: названо задачі України в ТКГ на 2018 рік

 

Увечері 10 січня президент Петро Порошенко провів зустріч із представниками та експертами України в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) та її робочих підгрупах.

Були обговорені результати діяльності ТКГ у минулому році та визначені пріоритети і завдання на 2018 рік, повідомляє прес-служба АП.

Зазначається, що глава держави подякував представникам України в ТКГ за “чітке відстоювання національних інтересів та професійну і самовіддану роботу заради відновлення суверенітету та територіальної цілісності України”.

Як видно з поширеного фото, у зустрічі з боку ТКГ взяли участь зокрема Леонід Кучма, Євген Марчук, Володимир Горбулін, Ірина Геращенко та ін.

Представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ, перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко, коментуючи зустріч на Банковій, написала в “Фейсбуці”, що ключовими задачами України в ТКГ на 2018 рік є: першочергове виконання безпекового і гуманітарного блоку, вимога дотримання тиші, сталий мир, звільнення всіх незаконно утримуваних, активізація роботи щодо пошуку зниклих безвісти й залучення до цього Міжнародного комітету Червоного Хреста, вимога відкриття КПВВ “Золоте”, відведення важкої зброї від лінії зіткнення.

“Ми й надалі очікуємо від СММ ОБСЄ створення постійно діючих спостережних пунктів і роботи за схемою 24/7.
Також українська сторона й надалі наполягатиме на створенні групи по кордону, яка має вже зараз обговорювати питання повернення нашого контролю над україно- російським кордоном, і вже зараз на кордоні має безперешкодно працювати місія СММ ОБСЄ. Це ми вимагатимемо в Мінську знову і знову”, – заявила Геращенко.

Для гуманітарної групи ключовим пріоритетом на найближчий час є друга хвиля звільнення заручників. “І тут маємо докласти всіх зусиль, щоб це відбулося якнайшвидше”, – зазначила віце-спікер ВР.

“Звичайно, під час зустрічі з президентом говорили і про можливість введення миротворчої місії на Донбас, І про інші актуальні питання, як-то відновлення інфраструктури Донбасу, реінтеграцію, розмінування, протидію гібридній і інформаційній війні, боротьбу за уми українців, що залишилися на окупованій території. Ми будемо боротися за повернення територій і за людей там. Бо це – наші громадяни”, – додала Ірина Геращенко.

“Знаю, що в ФБ, у ВР, в суспільстві мінські угоди популярно хаяти і лаяти. Хоча не мінські домовленості були причиною війни. Навпаки, ці компромісні документи сприяли тому, аби зупинити повномасштабний наступ [Росії] і зберегти країну, десятки, а то й сотні тисяч життів українців. Я послідовно стою на позиції, що нехай краще говорять дипломати і переговорники, аніж зброя, і якщо надважкі переговори вбережуть хоч одне життя або витягнуть хоч одного заручника – їх потрібно вести”, – написала також пані Ірина.

“Мінські угоди не є ідеальними, але саме до них прив’язані санкції проти РФ з боку США і ЄС, й відмова від угод автоматично означає зняття санкцій. Під угодами стоїть підпис офіційних представників Росії, отже, це робить РФ стороною, зобов’язаною їх виконувати!” – вважає Геращенко.

При цьому вона зазначила: “Також важливо пам’ятати, що не існує ніякого самостійного мінського процесу. Є нормандський формат, який на рівні лідерів приймає ключові рішення, і створені ним похідні робочі групи, які в Мінську обговорюють шляхи виконання мінських угод – крок за кроком, крапочка за крапочкою”.

“Формат цих груп є тристороннім : Україна – РФ – ОБСЄ (як посередник і модератор), також є запрошені від ОРДЛО”, – підкреслила Ірина Геращенко.

“Ми радіємо кожному дню, коли знижується інтенсивність обстрілів і порушень режиму тиші, бо це означає – врятовані життя наших військових і цивільного населення. Й заради цього ми продовжимо нашу непросту й невдячну місію”, – наголосила переговорниця.

Як повідомляла раніше “Новинарня“, наступна зустріч ТКГ в Мінську відбудеться 18 січня. На ній заплановано обмінятися списками для другої хвилі обміну полоненими.

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна