Україна готова до серйозних компромісів, щоб прискорити другу хвилю звільнення заручників, – Геращенко

 

Для українських представників у Мінській гуманітарній підгрупі ТКГ пріоритетами на 2018 рік буде звільнення всіх заручників, незаконно утримуваних в тюрмах ОРДЛО, та активізація роботи з пошуку й ідентифікації зниклих безвісти.
Як передає “Новинарня“, про це заявила уповноважена президента Ірина Геращенко, представниця України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи.

“Ми докладемо всіх зусиль, аби друга хвиля звільнення заручників відбулася якнайшвидше, готові в цьому питанні до серйозних компромісів.
Сподіваємося, що позитив першої хвилі звільнення, важливий і для всіх учасників Мінських груп, і для нормандського формату, сприятиме й прискорить
другу хвилю”, – написала Геращенко в “Фейсбуці” 4 січня.

Вона уточнила, що перша зустріч гуманітарної підгрупи в Мінську відбудеться 18 січня.

“Також ми будемо наполягати на створенні механізму за участі України, Росії і Міжнародного комітету Червоного Хреста із запрошенням представників ОРДЛО задля пошуку зниклих безвісти та ексгумації тіл загиблих”, – додала Геращенко.

Вона додала, що це має бути “аполітична група, з експертів і без політики – задля виконання важливої гуманітарної місії”.

“На моє переконання, тема залучення МКЧХ до пошуку зниклих має стати однією з тем для нормандського формату. Важлива підтримка лідерів нормандського формату серйозно сприяла розблокуванню звільнення заручників”, – додала уповноважена.

Ірина Геращенко також заявила, що вже на першій зустрічі в Мінську 2018 року поставить питання про підлітків, яких і досі утримують в донецькому СІЗО.

“На моє глибоке переконання, в рамках Мінських груп всі сторони, в т. ч. координатори ОБСЄ, мають активно вимагати їх звільнення”, – підкреслила переговорниця.

“Ну й надважливим питанням для української влади є питання звільнення політв’язнів Кремля. Президент Порошенко, МЗС, всі ми робимо все можливе для цього”, – резюмувала Геращенко.

Як інформувала “Новинарня“, в середу, 27 грудня, біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Було звільнено 74 особи (зокрема 32 військовослужбовці), які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу. Із них в Україну прибули 73 людини.
У свою чергу Україна передала на Донбас 233 особи – замість 306, що планувалися початково. Зокрема, багато громадян після “юридичної чистки” відмовилися їхати в ОРДЛО.
Україна відмовилася передавати бойовикам громадян Росії та деяких інших іноземців.
За даними СБУ, в ОРДЛО незаконно утримуються ще 103 громадяни України.

Читайте також:
Порошенко й Геращенко переграли сепаратистів з обміном полонених.
Адвокат Рибін казиться

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна