Родичі українських “політв’язнів Кремля” просять Порошенка про зустріч і ясність

 

Родичі українців – політв’язнів Російської Федерації звернулися до президента України Петра Порошенка з проханням про особисту зустріч, щоб прояснити, чи входять ці в’язні до найближчого обміну заручниками, який заплановано на кінець грудня, та який із державних органів України основний відповідальний за їхнє визволення.

“Ми з великою надією прийняли інформацію про можливість обміну затриманими між Україною та окупованими територіями. Ми достеменно не розуміємо, чи включені наші рідні до списку на обмін та чи є перспектива потрапити до цього переліку. Просимо зустрічі особисто з вами, щоб обговорити перспективи якнайшвидшого визволення наших рідних та близьких”, – сказав, звертаючись до Порошенка, Ігор Гриб, батько затриманого на території Білорусі Павла Гриба, на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 13 грудня.

Ігор Котелянець, брат “диверсанта” Євгена Панова, затриманого ФСБ у Криму, розповів, що з родичами активно контактують і допомагають низка міністерств і відомств, зокрема уповноважений Верховної Ради з прав людини, Міністерство закордонних справ в особі консулів, але ситуація до кінця не зрозуміла.

“Ми лише знаємо, що політв’язні як категорія заручників не включені до Мінського процесу, не включені в обговорення, які зараз відбуваються. Ніхто в державі не може нам дати чітку відповідь, чи робиться щось для визволення наших родичів, якщо робиться, то що саме. […] Кожна інституція виконує якийсь пул задач, які прописані у їхніх інструкціях, і жодне із відомств не може дати нам відповідь, що держава робить глобально – чи йдуть якісь перемовини, чи існують якісь списки на обмін, у яких би фігурували саме політв’язні. Після року активних дій ми зрозуміли, що відповіді на ці питання не може дати ніхто, крім президента України”, – пояснив Котелянець.

Як передає УКМЦ, родичі “політв’язнів Кремля” звернулися також до громадян України з проханням утриматися від самостійних поїздок до Росії та Білорусі.

“Я хотів би звернутися до всіх українців, які мають намір їхати в Росію, Білорусь, а також, мабуть, Казахстан та інші країни пострадянського простору, близькі до ідеології Росії, щоб ви туди не їхали, аби не поповнювати перелік політв’язнів”, – наголосив Петро Вигівський, батько Валентина Вигівського, викраденого в окупованому Криму та засудженого на 11 років нібито за шпигунство”.

Читайте також:
У рамках великого обміну заручниками Україна готова віддати кількох росіян,
але не “медійних”, – ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним повідомив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

9 грудня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

Читайте також:
У Кропивницькому пройшов марш на підтримку спецпризначенців,
які вже 1000 днів у полоні “ДНР”. ВІДЕО

Путін готовий відпустити 67 українських полонених замість 74\

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.