Адвокат Новіков про відмову РФ видати політв’язня Вигівського для виконання вироку: “Є установка не віддавати українців”

 

Попри те, що Україна виконала всі процедури для передачі з РФ засудженого нібито за шпигунство Валентина Вигівського, російська сторона відмовляється видавати його на законних підставах для виконання вироку.
Як інформує “Новинарня“, про це ввечері 30 серпня повідомив адвокат українця Ілья Новіков.

“Валентин Виговський перебуває в колонії в Кіровській області. Він перший зі списку українських політв’язнів в РФ, щодо яких Україна виконала всі необхідні процедури для передачі його Росією в рамках виконання вироку. Суд у Києві був у лютому, всі документи тоді ж пішли в Москву. У російському мін’юсті ці матеріали просто поклали під сукно, навіть не проводили за ними слухання”, написав Новіков у “Фейсбуці”.

“Неформально мені сказали, що є установка не віддавати українців, оскільки Україна не віддає росіян (це неправда, насправді віддає). Таким чином, варіант “тихого повернення” без помилування особисто Путіним та обміну, на який були деякі надії, на сьогодні не працює”, – зазначив адвокат.

Він оприлюднив скан-копію відповіді з виправної колонії №11 міста Кірово-Чепецьк УФСВП (управління федеральної служби виконання покарань РФ) Кіровської області щодо видачі Вигівського:

Адвокат Ілля Новіков додав, що український політв’язень Олексій Чирній вже місяць перебуває в колонії з постійним тюремним режимом (ЄПКТ – “єдине приміщення камерного типу”), його перевели туди в липні із загального режиму “за вигадані порушення”.
“В Олексія вже мав закінчитися карантин, і його повинні були прикріпити до постійного загону, іншої інформації про нього поки немає”, – розповів адвокат.
Микола Карпюк, за словами Новікова, на тюремному режимі перебуває з самого початку.

“І не те щоб за останній рік для звільнення їх та інших [українських політв’язнів] зовсім нічого не зроблено. Але не зроблено нічого такого, що дало б видимий результат. Просто минув ще один рік. Дипломати відстежують ситуацію і допомагають підтримувати контакт – спасибі їм, це найцінніше з того, що є. Мінська контактна група регулярно ставить питання. СБУ видворяє [з України затриману пропагандистку] Курбатову”, – написав Новіков.

Як інформувала “Новинарня“, Дарницький районний суд Києва в лютому 2017 року визнав вирок засудженого в Росії за шпигунство українця Валентина Вигівського та дозволив йому відбувати в Україні покарання за ч. 1 ст. 114 ККУ (шпигунство), задовольнивши таким чином клопотання Міністерства юстиції України.
Таким чином, суд дозволив почати процедуру передачі Вигівського в Україну в рамках Конвенції про передачу засуджених осіб.

Киянина Вигівського, 1983 р.н., затримали в окупованому Криму ще у вересні 2014 року. ФСБ Росії інкримінувала йому збір закритої інформації на підприємствах оборонно-промислового комплексу.
15 грудня 2015 року Московський обласний суд засудив Вигівського до 11 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Верховний суд РФ у березні 2016 року визнав законним цей вирок.

Валентин Вигівський відбуває покарання в колонії суворого режиму в Кіровській області РФ.
У квітні 2016 року Україна спрямувала до Росії запит про передачу засудженого українця.

Міністерство юстиції України у грудні повідомляло, що після ухвалення судом рішення в Росію спрямують інформацію про ухвалене рішення разом із копією постанови суду. Після цього, за згоди всіх сторін, має відбутися передача ув’язненого в Україну.

Читайте також:
МЗС: Росія незаконно утримує 13 українських політв’язнів

Мін’юст робить кроки для повернення з Росії киянина Вигівського,
засудженого за “шпигунство”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна