ЗСУ зайняли ще одне село в “сірій зоні”, – ЗМІ

 

Збройні сили України зайняли ще один населений пункт населений пункт у “сірій зоні” на Донецькому напрямку.
Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться у воєнному огляді на сайті “Депо” 13 грудня.

Як стало відомо виданню, підрозділи 28-ї окремої механізованої бригади взяли під контроль село Вікторівка Волноваського району Донецької області, на південний схід від підконтрольного бойовикам міста Докучаєвськ.

“…ЗСУ обережно пройшли вперед (…) неподалік Докучаєвська та окупованої Стили.
Мова йде про маленьку Вікторівку, населення якої ще за переписом 2001 року становило всього 20 чоловік”, – ідеться в повідомленні.

Цікаво, що, за даними останнього перепису, із 20 жителів Вікторівки тільки один зазначив рідною мовою російську, решта – українську.

Інтернет-видання “ДНР” вже встигло звинуватити командира 28-ї бригади Крупка у спробі списати нестачу зброї через “потьомкінське село” та нібито “легалізації вживання наркотиків” й наступних “галюцинаціях”.

Насправді комбриг 28 омбр має інгше ім’я та прізвище, ніж вказані в заяві сепаратистів.

“Втім, навіть російські МilitaryМaps, які оновлюють карти бойових дій, вже вивісили над Вікторівкою український прапор”, – зазначає “Депо”.

“Саме взяття такого маленького села лише на перший погляд здається неважливим.
Ще восени Вікторівка перебувала в “сірій зоні”. Найближчим населеним пунктом під контролем ЗСУ була Богданівка, що всього за 3 км. Зовсім поруч – окуповане бойовиками Петрівське. Рух наших сил у цій зоні є досить показовим, оскільки внаслідок домовленостей Тристоронньої контактної групи у Мінську від 21 вересня 2016 року були визначені три пілотні зони розведення сторін, де за дотриманням припинення вогню і відведенням озброєнь мали слідкувати представники ОБСЄ. Так звані “зони безпеки”. Ними були Станиця Луганська, район Петрівського та Золотого
…Найбільші проблеми виникли зі Станицею Луганською, оскільки, у разі виведення з неї ЗСУ, зберігалася ймовірність взяття населеного пункту під контроль бойовиків. У районі Петрівського мова йшла про те саме. Втім, вже у жовтні ЗМІ повідомляли, що розведення сторін відбулося.
ЗСУ знаходяться у Богданівці, бойовики – в Петрівському. А за дотриманням режиму тиші у квадраті розведення площею 2 на 4 кілометри стежитимуть представники місії ОБСЄ та Спільного центру контролю та координації припинення вогню.

Тривалого миру не вийшло, обстріли ворога продовжувалися”, – зазначає “Депо”.

Тепер Вікторівка для ЗС України є своєрідним плацдармом для наступу на Петрівське. Цей населений пункт – єдиний великий “опорник” терористів на шляху до Кальміуського та навіть Стили; Вікторівка фактично межує із ним.

“І, навіть якщо операція з подальшим просуванням вперед не відбудеться, з Вікторівки досить зручно давати відсіч терористам у Петрівському”, – зазначає видання.

“Наша армія просувається вперед під Верхньоторецьким, але наразі про цю операцію не можна детально розповідати”, – сказано також у статті.

ОНОВЛЕНО. Українські військові спростовують інформацію про такі просування.

Як інформувала “Новинарня“, у 22 листопада стало відомо, що Збройні сили України зайняли села Гладосове і Травневе в “нейтральній зоні” біля окупованої Горлівки (на захід від Світлодарської дуги).

Останні стратегічні успіхи ЗСУ на Донбасі пов’язують зокрема з призначенням нового командувача сил АТО Михайла Забродського.

Читайте також:
“Покращили тактичне положення”.
Просування ЗСУ під Горлівкою в деталях і коментарях

В АТО немає наступу. Просто дві армії зближуються, згризаючи сіру зону,
– волонтер Макарова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна