Від білої ракети до зеленої. Подробиці й наслідки розведення сил під Петрівським. ФОТО

 

Процес розведення сил та засобів у трьох зонах на Донбасі не впливає на лінію розмежування – вона залишається незмінною. Збройні сили України зберігають контроль над цією територією. Про це повідомила прес-служба Міноборони.

“Якщо будуть зафіксовані будь-які порушення, війська повернуться на передові позиції. У рамковому рішенні чітко визначені ознаки таких порушень, у випадках виявлення яких терміново скликається засідання Тристоронньої контактної групи, яка визначить, хто у цьому винен і що далі робити”, – зазначили в МОУ.

У відомстві розповіли про технічні деталі та наслідки розведення військ у Донецькій області в районі Петрівське/Богданівка Волноваського району Донецької області.

“Вчора, 7 жовтня, на визначеній ділянці поблизу села Петрівське симетрично відбулося розведення сил та засобів на відстань 1 кілометр від лінії зіткнення.

Процес розведення розпочався, як і планувалося, об 11.00 годині. Сторони спочатку подали сигнали ракетою білого вогню про готовність підрозділів. Далі у небі з’явилися ракети зеленого вогню, після чого техніка рушила із займаних позицій у бік місця передислокації.

rozvedennya-viysk-petrivske-bogdanivka-7-zhovtnya-2016-zsu-ato-foto-mou_2

Незабаром військовослужбовці українського підрозділу завершили завантаження на автомобіль майна та особистих речей і, залишили позиції. СЦКК у постійній взаємодії з СММ ОБСЄ координував ситуацію.

За ходом розведення спостерігали патрулі Спеціальної моніторингової місій ОБСЄ в Україні. Отримавши інформацію від української сторони, що підрозділ переміщено на 1 км від лінії зіткнення, спостерігачі здійснили моніторинг передових позицій і підтвердили, що сили та засоби Збройних Сил України передислоковано згідно рамкового рішення Тристоронньої контактної групи.

Близько 12.40 години сигналом ракет білого вогню сторони сповістили, що процес розведення успішно завершено”, – ідеться в повідомленні.

“Слід відзначити, що на позиціях, на яких нещодавно перебували військові, цілодобово чергуватимуть військовослужбовці української сторони СЦКК. Тут буде обладнаний спостережний пункт, адже відповідно до рамкового рішення у цій зоні можуть знаходитись тільки спостерігачі СЦКК”, – зазначили в штабі.

Повідомляється, що представники СММ ОБСЄ повинні постійно здійснювати моніторинг на всій визначеній ділянці розведення. Результати їхнього спостереження відображаються у щоденних звітах СММ ОБСЄ.

rozvedennya-viysk-petrivske-bogdanivka-7-zhovtnya-2016-obsye-ato-foto-mou_1

Збройні сили України вже розпочали облаштування спостережного посту та укриття для СММ ОБСЄ. Це робиться задля забезпечення безпеки спостерігачів Місії та запобігання непередбачуваних ситуацій на цій ділянці.

rozvedennya-viysk-petrivske-bogdanivka-7-zhovtnya-2016-zsu-ato-foto-mou_1 rozvedennya-viysk-petrivske-bogdanivka-7-zhovtnya-2016-foto-mou_2 rozvedennya-viysk-petrivske-bogdanivka-7-zhovtnya-2016-foto-mou_1
<
>

Наступним кроком робіт на визначених рамковим рішенням ділянках буде поступове розмінування цієї місцевості. Таким чином, тут має утворитися демілітаризована безпечна зона.

“Також слід відзначити, що у рамковому рішенні прописано, що всі процеси розведення та розмінування мають відбуватися дзеркально з обох боків. І якщо протилежна сторона цього не буде дотримуватися, українська сторона адекватно на це реагуватиме”, – наголосили в МОУ.

Розведення сил та засобів на інших ділянках буде здійснюватись згідно з прийнятими рішеннями та виключно при забезпеченні режиму повного припинення вогню та постійному моніторингу СММ ОБСЄ, додали в оборонному відомстві.

Нагадаємо, раніше у Волновасі відбулися протести проти відведення українських військ. Місцеві мешканці та активісти регіону вважають, що це відкриє бойовикам шлях для окупації нових територій Донеччини.

Читайте також:
Найєм: Нав’язуваний Заходом Мінський план
– це зґвалтування, яке ми не пробачимо

Марчук пояснив резон розведення військ на Донбасі: “жодного вбитого”

“Самопоміч” вимагає пояснень з приводу законності угоди про розведення озброєнь

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна