Луценко: Щоб Саакашвілі відпочив у готелі “Київ”, “бойовики” захопили там комітет

Уранці в середу, 6 грудня, силовики намагалися затримати Михеїла Саакашвілі в готелі “Київ”, однак їм завадили “бойовики”, які підтримують лідера “Руху нових сил”.

Про це з трибуни Верховної Ради заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

“Сьогодні поліція абсолютно законно прийшла, щоб його (Саакашвілі) затримати і доправити до слідчого. Але він з групою бойовиків, які його оточили, захопили комітет Верховної Ради, що знаходиться на території готелю “Київ”, виламали двері, викинули звідти працівника УДО (Управління держохорони), який охороняв державне приміщення, і там зволили відпочивати”, – розповів генпрокурор.

За його словами, за цим фактом відкрите кримінальне провадження.

“Ми терпеливі. Скільки мотузочці не витися, все одно вона приведе до слідчого. Це точно буде”, – наголосив Луценко.

Як повідомляла “Новинарня“, цього дня, після шостої ранку, нечисленний загін поліції спробував прорватися до наметового містечка біля Верховної Ради, щоб затримати Саакашвілі. Протестувальники дали відсіч правоохоронцям, застосувавши палиці, вогнегасник та інші підручні засоби.
Повідомляється про двох постраждалих активістів і 14 – поліцейських.

Тоді Михеїла Саакашвілі в таборі не було. З’ясувалося, що екс-президент Грузії перебуває в готелі “Київ” “під охороною”.

Пізніше Саакашвілі провів прес-конференцію на площі Конституції перед Верховною Радою, де заявив, що не піде на допит, але готовий прийняти слідчих у наметовому містечку під парламентом.

Генпрокурор Юрій Луценко у виступі у ВР наголосив на законності дій правоохоронців при спробі затримання Саакашвілі і знову закликав його прийти до слідчого, “якщо він чоловік”.

Луценко зазначив, що “розчарований” перебігом подій із затриманням Саакашвілі.

“Ми могли би бути більш ефективними. Ті 12 працівників Служби безпеки України, які вчора везли Саакашвілі на допит, всі – учасники АТО, які пройшли бої, по закону мали відкрити вогонь на ураження”, – сказав генпрокурор.
“Але ми думаємо про державу, а Саакашвілі, ховаючись за спинами українців обдурених і куплених за гроші Курченка, думає тільки про свій особистий комфорт… Тому ми й надалі будемо думати про державу, інколи навіть не використовуючи всіх наданих нам прав. Але Саакашвілі буде затриманий”, – наголосив Луценко.

Він повторив свій заклик до Саакашвілі – добровільно з’явитися на допит.

Нагадаємо, напередодні з’ясувалося, що влада не збирається садити Саакашвілі за ґрати, а планує для нього лише цілодобовий домашній арешт.

Читайте також:
У США дали поради Києву щодо ситуації з Саакашвілі

Як повідомляла “Новинарня“, 5 грудня в будинку на вулиці Костьольній у квартирі, де проживає лідер “Руху нових сил”, апатрид Михеїл Саакашвілі, силовики провели обшуки. Згодом вони затримали Саакашвілі й посадили в мікроавтобус, щоб вивезти в СБУ, проте активісти заблокували проїзд авто. Між правоохоронцями та активістами виникали сутички. Через деякий час активісти розбили вікна, зламали двері та звільнили Саакашвілі.
Опозиційний політик і його прихильники прийшли до Верховної Ради. Лідер “РНС” заявив, що залишатиметься в наметовому таборі.

У СБУ повідомили, що Саакашвілі затримано в рамках розслідування кримінального провадження щодо сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності (стаття 256 КК). Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Саакашвілі проводив акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента України Віктора Януковича і бізнесмена Сергія Курченка в зупиненні їхнього кримінального переслідування.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо перешкоджання народними депутатами діям правоохоронців, які затримували Саакашвілі.

Читайте також:
Як у Києві пройшов “Марш за імпічмент” та якої диктатури вимагав Саакашвілі. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна