У США дали поради Києву щодо ситуації з Саакашвілі

 

Сполучені Штати заявили, що стежать за подіями в Києві, пов’язаними із затриманням та втечею Михеїла Саакашвілі, і закликають до дотримання закону.
Про це сказала на брифінгу офіційний представник Державного департаменту США Хезер Науерт, передає ТСН.

“Ми уважно стежимо за цією ситуацією і за тим, що відбувається в Києві. Ми в тісному контакті з урядом України. Як ви знаєте, ми перебуваємо з ним у хороших відносинах. Але це не означає, що ми згодні з ними абсолютно в усьому. Ми закликаємо владу України до деескалації ситуації. Ми закликаємо всі сторони уникати насильства і слідувати верховенству права, міжнародним зобов’язанням”, – сказала Науерт.

США вимагають від України діяти в рамках закону у справі Саакашвілі.

“Якщо вона (влада) затримує, заарештовує когось, то це повинно бути відповідно до законів і норм цієї країни, а також відповідати міжнародним зобов’язанням у сфері прав людини”, – наголосила представник Держдепу США.

Як повідомляла “Новинарня“, 5 грудня в будинку на вулиці Костьольній у квартирі, де проживає лідер “Руху нових сил”, апатрид Михеїл Саакашвілі, силовики провели обшуки. Згодом вони затримали Саакашвілі й посадили в мікроавтобус, щоб вивезти в СБУ, проте активісти заблокували проїзд авто. Між правоохоронцями та активістами виникали сутички. Через деякий час активісти розбили вікна, зламали двері та звільнили Саакашвілі. Політик і його прихильники прийшли до Верховної Ради. У

СБУ повідомили, що Саакашвілі затримано в рамках розслідування кримінального провадження щодо сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності (стаття 256 КК). Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Саакашвілі проводив акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента України Віктора Януковича і бізнесмена Сергія Курченка в зупиненні їхнього кримінального переслідування.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо перешкоджання народними депутатами діям правоохоронців, які затримували Саакашвілі.

Читайте також:
Як у Києві пройшов “Марш за імпічмент” та якої диктатури вимагав Саакашвілі. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна