Спецоперація силовиків на Закарпатті: арешти у справах “приватного кордону”

 

У Закарпатській області в четвер, 16 листопада, військова прокуратура Західного регіону спільно з військовою контррозвідкою СБУ, співробітниками Держприкордонслужби та управління внутрішньої безпеки Нацполіції проводять спецоперацію документування протиправної діяльності осіб, які можуть бути причетними до незаконного захоплення земель прикордонної смуги на Закарпатті, а також до організації виготовлення і збуту наркотиків.
Про це повідомив військовий прокурор Західного регіону Олег Сенюк.

У коментарі агенції УНІАН він зазначив, що проводяться понад 100 обшуків, як у приватних домоволодіннях так і в суб’єктів підприємницької діяльності.

До слідчих дій залучено більше 60 працівників військової прокуратури, понад 150 співробітників спецпідрозділу ДПСУ, більше 70 працівників контррозвідки СБУ, а 70 одиниць автомобільної техніки і спецтехніки, зокрема вертоліт.

Затримано вже понад 20 осіб – про це з посиланням на джерела в правоохоронних органах інформує “Закарпаття онлайн“.

Зазначається, що зранку поблизу міста Мукачево, а також у селі Велика Бийгань Берегівського району відбулися масштабні затримання організаторів нелегальної міграції та переправлення тютюнових виробів до країн ЄС.

Вилучено велику кількість грошей, тютюнових виробів, підроблених документів, паспортів іноземних держав, які свідчать про подвійне громадянство затриманих.

Водночас Mukachevo.net повідомляє про затримання силовиками контрабандиста, який організував “приватний кордон” – Аттіли Горвата на прізвисько “Докі”.

Спецпризначенці “взяли” його близько 07:00 у санаторії “Карпати” під Мукачевом.

Саме його називають організатором так званого “приватного кордону” вздовж лінії кордону з Угорщиною, куди контрабандою переправляли, зокрема, цигарки та наркотики.

Фото: ДПСУ

На українському кордоні є ділянки, до яких прилягають приватні землі, проте весь він контролюється прикордонниками – про це в коментарі каналу “112 Україна” заявив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян, коментуючи термін “приватний кордон”.

“Приватного кордону немає, є ділянки приватної землі, які прилягають до кордону в безпосередній близькості, відстань між межею і цими ділянками становить близько декількох десятків метрів. Тобто ці землі було роздано ще в період 1990-х – початку 2000-х років місцевими органами влади, позаяк не було (і нині немає) чітко визначеної законодавством норми про те, що землі поблизу кордону може бути  використано тільки для охорони кордону. І немає чітко встановленої норми, скільки саме цієї землі має бути виділено для оборонних споруд, для потреб підрозділів з охорони державного кордону”, – пояснив Слободян.

“Звісно, місцеві органи влади, керуючись цією прогалиною в законодавстві, в приватні руки роздавали ті землі, які безпосередньо наближаються до межі. Зараз цю проблему намагаємося розв’язати спільно з іншими правоохоронними органами”, – заявив представник ДПСУ.

За його словами, аналогічна ситуація склалася не тільки на кордоні з Угорщиною, а й з іншими країнами.

“Цей список можна продовжувати, і на російсько-українському кордоні також такі ділянки. Зіткнулися з цим буквально недавно, протягом 2015-2016 років, під час  інженерного облаштування кордону. Наприклад, в Харківській області. Там також сотні гектарів було виділено під особисте користування, але завдяки активній позиції керівництва області та місцевих органів самоврядування цю ситуацію вдалося виправити або хоча б зрушити з мертвої точки”, – сказав Слободян.

“Ця проблема, на жаль, є, прикордонники цю проблему бачать, її порушують. Тільки в тому ж Закарпатті протягом двох останніх років спільно з військовою прокуратурою було відсуджено понад 130 га земель, які повернуто в державну власність. Це процес не одного дня. Головне те, що є розуміння, що цю проблему потрібно розв’язувати, і політична воля довести справу до логічного завершення”, – розповів він.

Олег Слободян додав, що непідконтрольних прикордонникам ділянок на кордоні немає, а там, де є необхідність, введено посилену охорону.

Він також визнав, що проблема контрабанди на цих ділянках кордону є.

“Насправді все те, що ми звикли називати контрабандою, є незаконним переміщенням товарів через кордон, яке тягне за собою адміністративну відповідальність… Це проблема, яку можна розв’язати тільки одним способом – повернути і криміналізувати статтю про контрабанду, тоді все стане на свої місця”, – заявив представник ДПСУ.

Читайте також:
На Закарпатті виявили 5 км приватизованого державного кордону. Не анекдот

ДПСУ через суд повернула у держвласність понад півсотні ділянок кордону

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна