Будапешт вимагає покарання свободівців, які зняли прапор Угорщини з міськради Берегова

 

Угорщина вимагає від української влади відреагувати на інцидент, який стався у місті Берегово Закарпатської області 12 листопада.
Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Hirado.hu.

Сійярто заявив, що Угорщина очікує від України проведення розслідування щодо націоналістичних груп, члени яких зірвали угорський прапор з міської ради Берегова.

Міністр зазначив, що до МЗС Угорщини викличуть з цього приводу посла України в Будапешті.

“Виконавці повинні бути затримані та покарані якомога швидше”, – сказав він.

Як відомо, 12 листопада понад півсотні активістів “Свободи” та інших правих організацій пройшли маршем по місту Берегово з нагоди 79-ї річниці створення “Карпатської Січі”. Вони несли прапори та скандували гасла “Слава нації! смерть ворогам!”, “Пам’ятай, чужинець, тут господар українець!” тощо.

Маніфестанти зняли прапор Угорщини з будівлі міської ради Берегового з наміром спалити його.

На міськраді райцентру, де проживає велика угорська меншина, угорський прапор висить поруч з українським державним, прапорами Закарпаття і ЄС, а написи – двомовні.

Поліція відібрала та повернула знятий прапор.

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль заявив, що політичні сили, які влаштували провокацію, не мають жодної підтримки в області, “більшість учасників “фаєр-шоу” була привезена в Берегово із сусідніх областей, насамперед Львівщини”, і такі акції є неприпустимими у багатонаціональному регіоні.

Нагадаємо, МЗС Угорщини заявило про блокування проукраїнських ініціатив у міжнародних інстанціях на знак протесту проти прийняття в Україні закону про освіту, який звужує мовні права нацменшин.

Читайте також:
СБУ Закарпаття попередила провокатора, який вішав русинський прапор на ОДА

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна