АТО: кількість секторів скорочено до двох, змінено командувача

 

Три напрямки зони АТО, які контролюють Луганське, Донецьке та Маріупольське оперативно-тактичні угруповання, переформовано в два напрямки.
Про це “Новинарні” стало відомо від офіцерів нижчої ланки, які беруть участь у проведенні операції. Дану інформацію підтвердив співрозмовник у штабі АТО.

“Дійсно, формат АТО буде змінено на два сектори, і межі відповідальності бригад також”, – сказав один з військових на умовах анонімності.

При цьому Донецький напрямок розділений між двома фланговими ОТУ – Луганським і Маріупольським.

“На даний момент Донецького напрямку немає. Є Маріупольський і Луганський”, – підтвердили телефоном зі штабу операції.

Співрозмовник зазначив, що це “внутрішні справи”, і який формат буде прийнято надалі, ще невідомо.
Офіцер уточнив, що це не залежить від розгляду та ухвалення Верховною Радою закону про деокупацію Донбасу зі зміненим форматом АТО.

Реорганізація оперативно-тактичних угруповань непрямо підтверджується також формою звітів прес-центру штабу АТО та речників Міністерства оборони з питань АТО.

Так, востаннє “Донецький напрямок” фігурував у зведеннях за 5 листопада. Надалі йдеться про Луганський та Маріупольський (він же Приморський).

Приблизний новий поділ секторів можна зрозуміти зокрема зі зведення 8 листопада – в ньому шахта “Бутівка” (колишній Донецький напрямок, північна околиця Донецька) віднесена вже до Приморського напрямку.

“На Приморському напрямку за добу бойовики здійснили дев’ять прицільних обстрілів наших позицій і на кожен отримували від наших захисників потужну відповідь з усього наявного арсеналу зброї, не забороненої Мінськими домовленостями. (…) У районі Невельського, Павлополя, Новотроїцького та шахти “Бутівки” незаконні збройні формування обстріляли українські позиції із гранатометів та стрілецької зброї”, – сказав на брифінгу в середу, 8 листопада, речник Міноборони з питань АТО полковник Андрій Лисенко.

За даними із зони АТО, межа між секторами тепер проходить в районі села Зайцеве.

Два українські ОТУ приблизно відповідають зонам відповідальності 1-го і 2-го армійських корпусів бойовиків “ДНР/ЛНР”.




Відбуваються зміни також у командуванні операції.

Як відомо, досі силами АТО в Донецькій і Луганській областях командував генерал-лейтенант Олександр Локота, перший заступник командувача Сухопутних військ ЗС України.

За інформацією з військ, новий керівник сил АТО на Донбасі – генерал-лейтенант Михайло Забродський, командувач Високомобільних десантних військ ЗСУ.

Це “Новинарні” підтвердили у прес-центрі штабу операції.

“На даний момент командувач сил АТО – генерал-лейтенант Забродський”, – сказав представник прес-центру.

Михайло Забродський

Він бойовий генерал, Герой України, відомий насамперед рейдом на чолі 95-ї окремої аеромобільної бригади по тилах “ДНР/ЛНР” у липні-серпні 2014 року.

Нове призначення Забродського пояснюють тим, що в ході великої ротації на лінію зіткнення зайшло кілька бригад ВДВ (Десантно-штурмових військ), в тому числі 25-та повітряно-десантна та 79-та десантно-штурмова.

автор: Дмитро Лиховій

Читайте також:
“ДНР” скаржиться, що “прапор геноциду” 72-ї бригади ЗСУ
під Авдіївкою підхопила 25 опдбр

Генерал Забродський розповів про нову назву ВДВ, берет та змінене свято

Флешмоб 22PushupChallenge на підтримку ветеранів АТО:
Забродський і ВДВ кинули виклик Генштабу

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна