Чи штрафують бійців АТО за вогонь по сепарах? Санта збирає на абонемент, штаб реагує

 

Керівництво антитерористичної операції переконує, що на бійців АТО не накладають фінансові стягнення через вогонь у відповідь на обстріли з боку бойовиків “ДНР/ЛНР”.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться в заяві, яку 15 вересня озвучив для ЗМІ Олексій Ноздрачов, заступник керівника АТО.

Таким чином штаб АТО відреагував на допис у “Фейсбуці” Володимира Регеші, позивний “Санта” – бійця з передової, командира підрозділу розвідки ДУК “Правий сектор”.

Також про “притягнення до всіх видів відповідальності” йдеться в наказі керівника АТО на території Донецької і Луганської областей генерал-майора Олекснндра Локоти, скан-копію якого останніми днями поширюють у соцмережах.

“Отакі “патріоти”, як оце генерал Локота і їхні посібники в МО, ГШ, РНБО придумали нову схему “визвольної війни”. Якщо до цих пір вони примушували підписувати бійців папери про ознайомлення про кримінальну відповідальність за відкриття вогню по сепарах, то, зрозумівши безглуздість свого “керування”, адже прийдеться садити цілими батальйонами, вирішили в***бать гривнею!!!” – ідеться в дописі Володимира Регеші.

За його словами, “зараз розробляється постанова, в якій з військових будуть утримувати за відкриття вогню по ворогах 35000 гривень”.

Відтак Санта просить надавати допомогу бійцями АТО лише грошима (для сплати штрафів) і “попросити військову верхівку розробити якісь абонементи від відділення до бригади, від місяця до року”.

Володимир Регеша “Санта”

“Будемо скидатися, щоб є***шить сєпарів”, – написав Регеша, нецензурно розкритикувавши генерала Локоту за його накази.

“Реально, вже уривається терпіння. Хай замисляться, бо край. А нам нє***р втрачати”, – додав відомий доброволець.

Заступник керівника АТО полковник Олексій Ноздрачов переконує, що інформація про штрафи для бійців ЗС України за вогонь у відповідь по бойовиках не відповідає дійсності.

За його словами, завдяки “режиму тиші” кількість втрат ЗСУ скоротилася на третину і допомагає реалізовувати проекти з відбудови прифронтових районів Донбасу.
Про це він сказав у відеокоментарі, розміщеному на сторінці прес-центру штабу АТО у “Фейсбуці”.

Варто зазначити, при цьому Ноздрачов не говорить, чи накладаються стягнення на військових ЗСУ, якщо вони першими відкривають вогонь по російсько-окупаційних підрозділах на лінії фронту.

 

 

“На жаль, використовується в деяких ЗМІ, соціальних мережах перекручена інформація про начебто покарання військовослужбовців за використання зброї. Це є неправда.
Законопроекти начебто про штрафування до 35 тисяч [гривень] – це просто нісенітниці, такого немає, такі проекти не розглядались, не створювались”, – заявив Олексій Ноздрачов.

“Я все ж таки сподіваюся, що цей пост [Володимира Регеші “Санти”] – він був емоційний, він не був популістичний, саботуючий. Просто людина не знає вимоги керівництва, Генерального штабу. Він спілкується, скажемо так, у своєму світі, тому він апелює до неіснуючих загроз, неіснуючих вимог і неіснуючих мотиваційних факторів”, – зазначив представник штабу АТО.

“Хочу вас запевнити, що немає заборони. Не створюються перепони по використанню зброї у відповідь всіма підрозділами та військовослужбовцями ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів. Ні арештів, ні грошових покарань немає, якщо військовослужбовці не використовують свою зброю у відповідь на вогонь противника”, – заявив полковник Ноздрачов.

“Всі документи і накази доводяться до особового складу, і там прописано, що військовослужбовці мають право використовувати зброю для захисту себе, військовослужбовців, цивільного населення. На жаль, [те, як трактують] цей документ, вирвано з контексту. Ви не бачите вимог Генерального штабу. Ви бачите лише клаптик…” – зазначив представник штабу.

“Якщо б шановний пан Санта був частиною доведення наказів, таких непорозунь не було б”, – додав полковник.

За його словами, “кожен командир має право використовувати ту зброю, яку він має на озброєнні, і для цього йому не потрібно дозволу. Єдине, що він повинен зробити – після застосування зброї поінформувати по команді штаби і Спільний центр координації припинення вогню, яку зброю і коли застосовано”.

“Кожний обстріл фіксується штабами ОТУ й АТО та передається в СЦКК і СММ ОБСЄ. Для чого? Для того, щоб Україна під час тристоронніх контактів, під час роботи на дипломатичному рівні могла апелювати в першу чергу до Росії по недотриманню режиму [припинення] вогню”, – розповів Олексій Ноздрачов.

Він підкреслив значення так званого “шкільного перемир’я” для Донбасу, яке почалося 25 серпня.

“Із серпня місяця ми впроваджуємо режим припинення вогню, для того щоб надати можливість розвитку місцевої інфраструктури і створити умови для продовження діалогу щодо відновлення миру на Донбасі…
Ми бачимо статистику за останні декілька місяців: тільки за останній місяць завдяки таким діям керівництва АТО, Генерального штабу ми змогли зменшити кількість загиблих та втрат взагалі особового складу більше ніж на 30 відсотків.
Це також дозволило нам розпочати широкомасштабні інфраструктурні проекти, такі як початок газопостачання в Авдіївці, відновлення електропостачання населених пунктів навколо Майорська, це дуже багато заходів у Луганській області. Для того щоб підготувати райони і області в цілому до зими, щоб діти почали навчання в школах”, – сказав заступник керівника АТО Ноздрачов.

ОНОВЛЕНО. Інформацію про заборону відповідати на вогневі провокації терористів спростував міністр оборони Степан Полторак.

Під час брифінгу для ЗМІ на Львівщині 15 вересня він сказав: “Ніхто не забороняв військовослужбовцям відкривати вогонь у відповідь, коли є загроза життю наших військових або є загроза захоплення наших позицій чи загроза проведення наступальних дій. Такого ніколи не було і не буде! Інформація щодо заборони відповідати вогнем в районі проведення АТО у випадках коли є пряма загроза життю військовослужбовців — є провокацією”.

Читайте також:
Муженко і Ярош разом відвідали найгарячішу точку АТО,
зустрілися з Сантою

Нагадаємо, штаб АТО у своїх зведеннях регулярно повідомляє про вогонь у відповідь, який ведуть підрозділи ЗСУ, не зазначаючи, на яких ділянках фронту це відбувалося.

Добровольці підрозділи – ДУК “ПС” і УДА – продовжують брати участь у бойових діях на Донбасі, застосовуються на “найгарячіших” ділянках. Їхні дії координуються штабом АТО, але втрати не зараховуються в офіційну статистику втрат.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна