Росія фінансує бойовиків Талібану, підриваючи зусилля НАТО в Афганістані, – ЗМІ

 

Авторитетна британська газета стверджує, що Росія фінансує бойовиків з афганського ісламістського руху “Талібан”, поставляючи їм безкоштовне пальне. Таким чином, робить висновок видання, Москва переслідує дві мети: боротьбу з “ІДІЛ” і підрив зусиль НАТО в Афганістані.

“Росія спонсорує військові операції “Талібану” проти НАТО в Афганістані через таємну програму відмивання прибутку від продажу палива”, – пише The Times, яка дізналася про це від членів ісламістського угруповання та афганських чиновників.

“Російські розвідслужби направляють каравани нафтових цистерн в Афганістан через кордон з Узбекистаном у Хайратон, – пише Ентоні Лойд в матеріалі під назвою “Росія спонсорує “Талібан” у війні проти натовських сил”. – Звідти вони безкоштовно доставляються підставним компаніям, що діють від імені “Талібану”.

За рахунок цієї домовленості приблизно 2,5 млн. доларів, отримані готівкою від продажу палива щомісяця, направляються безпосередньо скарбникам бойовиків.

“Росія посилила свою підтримку в останні місяці, явно намагаючись зміцнити “Талібан” проти “Ісламської держави”, – інформує Лойд.

“Ми перепродуємо пальне і розподіляємо гроші безпосередньо серед наших командирів”, – розповів виданню скарбник “Талібану” з Газні.

Йому дозволили поспілкуватися з журналістом в рамках зусиль “Талібану” щодо оприлюднення своїх відносин із міжнародними покровителями у відповідь на серпневе рішення президента США Дональда Трампа направити додатково 3800 американських військових та нове фінансування афганському уряду, йдеться в статті.

“Ми приймаємо гроші від росіян неохоче, але це необхідно на цьому етапі нашого джихаду”, – цитує газета представника “Талібану”.

“Російські поставки палива почали надходити нам 18 місяців тому, – розповів 23-річний скарбник журналісту The Times.

“Спочатку це було лише кілька цистерн, щоб протестувати систему. Але потім кількість  зросла, і кожен місяць прибувало безліч цистерн. Росіяни дають все це нам безкоштовно – ми просто платимо мито за ввезення, а потім залишаємо прибуток собі”, – розповів “талібанівець”.

“Велика частина пального перепродується підставними компаніями “Талібану” бізнесменам в Кабулі, – повідомляє автор. – Потім гроші переказуються через непроникну фінансово-розрахункову систему “Хавала”, яка використовується терористичними угрупованнями та бойовиками в ісламському світі”.

“Я займаюся фінансами лише кількох командирів “Талібану” в одному секторі в одній провінції, – розповів  скарбник. – Я переказую їм гроші, а потім звітую за їх розподіл. Але є безліч інших таких людей, як я”.

Діям Росії є два пояснення, пише кореспондент The Times Джайлз Віттелл у матеріалі під заголовком “Москва хоче підірвати зусилля зі стабілізації Афганістану”.

“Москва вважає неофіційний союз із “Талібаном” потенційно корисним на тій підставі, що ворог її ворога – її друг, – йдеться в статті. – Президент Путін вважає ІДІЛ загрозою російським інтересам від Сирії до Владивостока. Зі свого боку, “Талібан” розглядає ІДІЛ в Афганістані не як союзника у відновленні теократії, а як противника в боротьбі за місцеву владу”.

Однак автор вважає, що “поставки нафти, які легко перетворюються на готівку і потім на зброю, служать ширшій меті – підриву західних зусиль щодо підтримки Афганської національної армії і надзвичайно ослабленого режиму президента Гані”.

“Будь-яка тактика, яка сприяє путінській стратегії глобального розбрату, отримує його підтримку, – йдеться в статті. – Те, що ця тактика дозволяє помінятися ролями з ЦРУ, яке отруювало життя російським військам в Афганістані у 1980-ті роки, робить її лише ще привабливішою для Кремля “.

Читайте також:
Бойовики “Талібану” обстріляли аеропорт Кабула,
в який прибув міністр оборони США

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна