Польща розуміє загрозу русифікації для українців, – маршалок Сенату

 

Польща проводить консультації з українською стороною щодо закону “Про освіту”. Зокрема, приблизно на 26 жовтня заплановане проведення консультацій міністрів освіти двох країн.

Про це під час прес-конференції в посольстві Польщі у Києві сказав журналістам маршалок польського Сенату Станіслав Карчевський, який 11-14 жовтня відвідує Україну з триденним візитом.

При цьому він наголосив, що для Польщі головне, аби всі, хто хоче навчатися польською, мали таку можливість. За словами Карчевського, голова Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі в четвер, 13 жовтня, запевнив його, що така можливість у польської меншини в Україні буде.

Парубій також наголосив, що нещодавно ухвалений закон “Про освіту” не несе жодної загрози вивченню мов національних меншин.

Маршалок Сенату, зі свого боку, запевнив, що розуміє мету українців та загрозу русифікації як одного з проявів агресії Росії поряд із військовою силою та елементу гібридної війни.

На запитання журналістів, чи вплинуло запровадження безвізового режиму з Євросоюзом на збільшення кількості українців, які приїздять у Польщу, пан Карчевський визнав, що “певні побоювання” перед початком дії безвізу дійсно були. “Але вони виявилися безпідставними”.

Більше того, за словами маршалка, запровадження безвізу для України  позитивно вплинуло на ринок праці в Польщі – рівень безробіття впав до найнижчого рівня за останні майже 30 років.

Як уточнив при цьому посол Польщі в Києві Ян Пєкло, говорити про наслідки запровадження безвізового руху між Україною та ЄС трохи зарано, адже багато громадян України ще досі не мають біометричних паспортів.

 

Наступного тижня Станіслав Крачевський разом із головою ВР Андрієм Парубієм відвідає пункти пропуску на українсько-польському кордоні.

Раніше Парубій зазначав, що у 2018 році планується відкрити чотири нові переходи: два на Львівщині, один на Волині й один на Закарпатті. Це дозволить розвантажити наявні 8 пунктів перетину кордону між Україною та Польщею.

Очільник польської дипмісії пан Пєкло розповів також, що ще до кінця 2017 року заплановано візити в Україну президента Польщі Анджея Дуди та віце-прем’єр-міністра Пьотра Глінського, у на початку 2018-го – прем’єр-міністра Беати Шидло.

 

Читайте також:
Президент Румунії скасував візит в Україну через закон про освіту

Через закон про освіту Угорщина відмовляється підтримувати проукраїнські рішення на міжнародній арені

Клімкін домовився з МЗС Польщі поглибити двосторонній діалог

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна