Президент Чехії Земан пропонує заплатити Україні за втрату Криму, бо буде європейська війна

 

Президент Чехії Мілош Земан вважає втрату Україною Криму “доконаною справою” та пропонує владнати її через виплати Україні.

Про це він заявив у Страсбурзі 10 жовтня, звертаючись до депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи, повідомляє “Європейська правда”.

“На мою думку, буде якась компенсація для України – чи в фінансовій формі, чи нафтою і газом”, – сказав Земан.

Президент Чехії визнав незаконність анексії Криму, але заявив, що питання вирішене: “Крим – це анексія, без сумніву. Та це завершена справа (fait accompli)”.

Земан пояснив, що в разі незгоди України на компенсацію почнеться “європейська війна”.

Він, зокрема, процитував колишнього німецького президента Йоахіма Гаука: “Якщо ми хочемо забрати Крим та повернути Україні, це означатиме європейську війну”.

На цій підставі Земан зробив висновок, що війна неуникна також у разі продовження зусиль України для повернення Криму.

“Ми маємо уникнути європейської війни, і ви маєте це зрозуміти”, – звернувся президент Чехії до депутатів.

 

Мілош Земан вважає, нібито Європа застосовує подвійні стандарти у питанні окупованого Криму, навівши як приклад визнання незалежності Косова.

“Я згадував про Крим, з іншої сторони є Косово. Я не думаю, що незалежність Косова була розумним рішенням. Одні стандарти застосовувалися до Косова й інші стандарти застосовувалися до Криму”, – сказав Земан.

При цьому він укотре заявив про потребу зняти санкції з Російської Федерації та замінити їх активнішими контактами з РФ.

Чеський президент вважає, що санкції, запроваджені проти Росії, шкодять Європі.

“Я не сперечаюся з підставою санкцій. Я прочитав, що ЄС втрачає від санкцій, і практично немає втрат для Росії. Я би сказав, що це взаємопрограшна стратегія”, – заявив він.

“Замість санкцій я пропоную збільшити міжлюдські контакти”, – сказав Земан.

 

Читайте також:
Президент Чехії заявив, що Крим не може бути повернутий Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна