Дві нідерландські компанії порушили санкції ЄС і долучилися до будівництва Керченського мосту

 

Дві компанії з Нідерландів надали техніку для будівництва Керченського мосту до окупованого РФ Криму, всупереч антиросійським санкціям Євросоюзу.

Про це пише “Німецька хвиля”.

Видання зазначає: “Щойно вщух скандал щодо появи турбін Siemens в анексованому Криму, як стало відомо про нове ймовірне порушення санкцій ЄС”.

Як випливає з розслідування газети De Gelderlander, дві нідерландські компанії надали для будівництва Керченського транспортного переходу між Росією та Кримом машину для прокладки по дну моря важких труб, які стали основою для опор мосту.

За даними видання, компанія Вijlard Hydrauliek виготовила “найважливішу частину” для цієї машини, а інша – Dematec Equipment – зібрала її.

На початку 2016 року обладнання передали Росії. Спершу його зберігали в станиці Тамань, а згодом використали у будівництві 19-кілометрового мосту з Таманського півострова Росії в окупований РФ Крим.

Обидві компанії заперечують, що порушили санкції ЄС, накладені на Росію через анексію Криму та події на Сході України.
У відповідь на запит нідерландських журналістів директор Dematec Equipment Дерк ван ден Хойвел заявив, нібито все відбувалося в рамках закону, оскільки будівництво велося на території Росії, а не Криму.

“Згідно з санкціями ЄС, ми не повинні перебувати в Криму, але в Росії можна”, – цитує ван ден Хойвела газета Gelderlander.

Директор іншої компанії Марсел Бейлард повідомив, що нічого не знав про те, що його продукція призначалася для Керченського мосту.
“Ми лише надали комплектуючі замовнику в Нідерландах. Нічого більше”, – сказав він.

Проте перша ж перевірка ставить під сумнів ці твердження.

Так, ще у 2015 році керівник Вijlard Hydrauliek розповів тележурналісту нідерландської телекомпанії NimaRTV, що виготовив обладнання для підготовки фундаменту морських мостів, яке мало постачатися зокрема і в Росію. За випробуванням техніки спостерігали, як йдеться в сюжеті, російські бізнесмени.

Аісля розслідування De Gelderlander уряд Нідерландів заявив, що перевірить законність участі голландських компаній у будівництві мосту в анексований Крим.
У прес-службі міністерства закордонних справ Нідерландів повідомили, що уряд країни “жорстко дотримується політики невизнання незаконної анексії Криму та жодним чином не заохочує дії, спрямовані на узаконення нинішньої ситуації”. До таких дій, на думку Гааги, належить і будівництво мосту між Росією і Кримом.

За розслідування взялася адміністрація з питань податків та мит, яка згодом передасть матеріали справи в генеральну прокуратуру Нідерландів.

Те, що будівництво Керченського мосту підпадає під санкції Євросоюзу, ще 2016 року підтвердив Суд ЄС у Люксембурзі.
Розглядаючи скаргу на санкцїі ЄС з боку російського мільярдера Аркадія Ротенберга, чия компанія “Стройгазмонтаж” є головним підрядником будівництва мосту, суд визначив, що проект є “підсанкційним”, бо закріплює приєднання Криму до РФ, а отже, підриває територіальну цілісність та суверенітет України.

У Єврокомісії “Німецькій хвилі” повідомили, що контроль за дотриманням санкцій щодо Криму є прерогативою країн-членів ЄС, і, хоча Брюссель моніторить це питання, список порушників Єврокомісія не веде.
Так, коли у липні 2017 року агенція Reuters повідомила про появу турбін німецької компанії Siemens в Криму, розслідування цієї справи провів офіційний Берлін. Після чого Рада ЄС внесла у санкційний список російські компанії та чиновників, відповідальних за транспортування турбін до Криму. Siemens тоді заявив, що нічого про це не знав.

Читайте також:
Керченський міст: перше судно пройшло під аркою

Як інформувала “Новинарня“, спорудження Керченського мосту в окупований Крим Росія почала в 2014 році.  Транспортний перехід має поєднати анексований український півострів із Краснодарським краєм (наразі сполучення з РФ здійснюється поромами по морю та літаками; всі ці способи суперечать законодавству України).
Будівництво триває по всій довжині 19-кілометрового переходу, який проходить через острів Тузла.
Близько 7 тисяч паль, відповідно до заяв будівельників, забивають на глибину від 16 до 90 метрів.

Згідно з анонсами, рух автомобілів по чотирьох смугах мосту почнеться в грудні 2018 року, залізничного транспорту – у 2019 році.

Загальна вартість всіх робіт зі спорудження мосту та відповідної інфраструктури оголошено в розмірі 228 млрд. руб., генпідрядник — ТОВ “Стройгазмонтаж” російського олігарха Аркадія Ротенберга, близького до президента Путіна.

Вартість кілька разів зростала, дедлайн відтерміновувався, будівництво призупинялося.

Будівництво у вибраному місці ускладнюється тектонічним розломом, що йде дном Керченської протоки, великою товщиною відкладень мулу, льодоставом та великою кількістю грязьових вулканів.
Українські фахівці неодноразово заявляли про неможливість спорудження стійкого мосту в таких умовах.

Читайте також:
300 засранців”: “Миротворець” публікує список будівельників Керченського мосту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна