Сенат США виділив Україні $500 млн. на оборону

 

Сенат США в понеділок, 18 вересня, підтримав законопроект про оборонну політику в розмірі 700 мільярдів доларів, в якому міститься заклик до Пентагону боротися з російською пропагандою і передбачено виділення Україні 500 мільйонів доларів для підтримки у безпековій та оборонній сферах.

Законопроект також дозволяє лікування поранених українських військовослужбовців у військових шпиталях США, повідомляє “Радіо Свобода”.

У ніч на 19 вересня за Києвом одним із перших рішення Сенату США прокоментував президент України Петро Порошенко, який перебуває у Штатах для участі в Генасамблеї ООН.

“Важлива звістка перед моєю зустріччю з президентом США Дональдом Трампом.
Щойно Cенат США схвалив проект “Закону про бюджет США на потреби національної оборони на 2018 р.” (NDAA). У законопроекті передбачається виділити 500 мільйонів доларів для підтримки України у безпековій та оборонній сферах.
Проект закону санкціонує надання нашій державі летальних озброєнь оборонного характеру. До нього також включено положення, що дозволяють використання коштів оборонного бюджету США на потреби реабілітації у медичних установах Сполучених Штатів поранених українських військовослужбовців, а також на посилення спроможності повітряних та військово-морських сил нашої держави”, – ідеться в дописі на сторінці Порошенка в “Фейсбуці”.

“Вперше на законодавчому рівні пропонується надати Україні такі оборонні засоби: радіолокаційні засоби протиповітряної оборони та спостереження за надводною ситуацією; військово-морські протимінні засоби; кораблі прибережної дії та берегової охорони“, – додав Порошенко.

У дописі не згадано протитанкові ракети, надання яких Вашингтоном Україні активно обговорювалося.

Загалом законопроект про оборону має 1215 сторінок і передбачає, що Міністерство оборони США має доповідати Конгресу про спроби Росії поширювати “дезінформацію або пропаганду через додатки в соціальних мережах або пов’язані з Інтернетом засоби” членам збройних груп з “імовірним наміром завдати шкоди Сполученим Штатам або надати переваги владі Російської Федерації”.

В законопроекті про оборону пропонується Пентагону витратити близько 100 мільйонів доларів на поглиблення співпраці США в сфері безпеки з країнами Балтії – Естонії, Латвії та Литви.

Документом також передбачено виділення 60 мільярдів доларів на фінансування місій військового характеру в Іраку, Сирії, Афганістані та інших місцях, а також 8,5 мільярда доларів для подальшого нарощування систем протиракетної оборони США.

На розробку нової крилатої ракети США передбачено 65 мільйонів доларів у відповідь на заяви про те, що Росія порушує договір 1987 року про нерозповсюдження ядерних озброєнь.

Законопроект також містить положення, яке розширює заборону уряду на використання програмного забезпечення “Лабораторії Касперського” на комп’ютерах держустанов, для яких передбачено 90 днів, щоб почати видалення відповідного програмного забезпечення.

“Законопроект здобув значну підтримку як серед демократів, так серед республіканців, хоча в ньому є і деякі суперечливі питання, як от, запропонована президентом Дональдом Трампом заборона на участь військових-трансгендерів у збройних силах США”, – пише “Радіо Свобода”.

Деякі частини законопроекту Сенату мають бути узгоджені із законопроектом щодо оборонної політики, раніше ухваленим Палатою представників, хоча серйозних змін не очікується.

Нагадаємо, в червні законопроект NDAA був схвалений комітетом Сенату.

Читайте також:
Україна і США далеко просунулися в переговорах щодо надання зброї, – Порошенко

Нагадаємо, в серпні 2017 року стало відомо, що Пентагон передав до Білого дому рекомендацію надати Україні високотехнологічну протитанкову зброю задля допомоги у боротьбі з російською агресією.
За словами посадовців, пропонований пакет допомоги включає протитанкові ракети Javelinвартістю близько 50 млн. доларів, і рішення – лише за адміністрацією президента Трампа. 
24 серпня під час візиту до Києва міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що у Сполучених Штатах вивчають питання щодо надання Україні оборонного озброєння.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.