Скільки саме “джавелінів” США нададуть Україні і що з ними робити

 

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор видання “Цензор.нет”

(FB)

США розглядають питання про передачу Україні партії знаменитих протитанкових ракетних комплексів “Джавелін” на суму 50 мільйонів доларів.

Що ж, політичний ефект від цієї події важко переоцінити – це буде справжній прорив у військовій допомозі Сполучених Штатів, величезне досягнення української дипломатії і всієї Української держави.

Але розглянемо військовий аспект. По-перше, а що ми отримаємо, виходячи з планування поставки в 50 мільйонів доларів?

Це не живі гроші, ми не будемо торгуватися – це нам виділять із фонду військової допомоги поставку на тих умовах комплектації, які прийняті в США Міноборони.

“Джавелін” – це ракета нового покоління, з автоматичним наведенням за принципом “вистрілив і забув”. А технологією виробництва самонавідної технології ПТРК, що вражає танк у найменш захищеній проекції – згори, володіють лише дві країни у світі – США й Ізраїль.
Тому ціна “джавелінів” на порядок вища за українські ПТУРи.

Для оцінки масштабу поставки у нас перед очима гарний приклад Естонії. У 2016 році естонська армія за програмою військової допомоги отримала “джавеліни” на схожу суму в 55 мільйонів доларів.

Читайте також:
США передали Естонії “джавелінів” стільки,
щоб знищити російську танкову бригаду

На цю суму Естонія отримала: 74 пускові установки, 220 бойових ракет і 10 ракет для відпрацювання бойових пусків (fly-to-bay).
У суму поставки включено транспортування, програмне забезпечення, техпідтримка, логістика.

Вартість однієї ракети “Джавелін” при закупівлі Міноборони США становить не менше 100 тисяч доларів, вартість пускової установки – 130 тисяч (до ПУ комплектується якісна нічна і денна оптика).

Так що навряд чи ми будемо закуповувати потім ракету самостійно.

Але можна підготувати розрахунки, які професійно працюватимуть з такою дорогою зброєю.

“Джавелін” чудовий, і це страшний сон для російських танків. Але треба враховувати, що він теж не є абсолютною зброєю й панацеєю, і не зважаючи на свою простоту експлуатації та застосування, вимагає дуже грамотної тактики й планування бойових операцій.

Дальність пуску – 2500 метрів. У ракети дуже розумна інфрачервона система самонаведення, яка в простих умовах дає 96% прямог влучення. Але теплові перешкоди, щільний дим, погодні фактори впливають на точність розпізнавання та прицілювання.

Застосовувати таку високоефективну й дорогу зброю повинні справжні професіонали, дії яких забезпечують підготовлені бойові групи.

Переозброїти армію “джавелінами” ми повністю не зможемо, та й не варто, напевно. Треба робити, як в Ізраїлі – спецпідрозділи для застосування високоточної зброї. Це правильний шлях для дорогих систем озброєнь, які мають важливе тактичне значення.

Російська бронетехніка для “Джавеліна” – мішень. Але щоб підвищити втрати, знизити захищеність противника, все одно оптимально піддавати бронетехніку обстрілу з різних видів зброї, для того щоб вивести з ладу системи динамічного захисту, екрани, системи активного захисту.
Адже сучасна зброя найефективніша при комплексному застосуванні. Це стосується і такої суперсучасної системи, як “Джавелін”, яка не має аналогів у російській армії.

Зрозуміло, захоплення “Джавеліна” стало б найбажанішою метою для російських спецслужб, що також слід враховувати при плануванні бойового застосування.

Читайте також:
Пентагон і Держдеп США розробили план надання летальної зброї Україні, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна