США обдумують надання Україні оборонного озброєння й тиснутимуть на РФ, – міністр

 

Сполучені Штати Америки активно вивчають питання щодо надання Україні оборонного озброєння.
Про це повідомив секретар Департаменту оборони (міністр оборони) США Джеймс Меттіс на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком у Києві 24 серпня, передає УНІАН.

“Я б також зазначив щодо оборонного летального озброєння: ми активно вивчаємо це”, – заявив Меттіс.

“Оборонне озброєння не є провокативним засобом, якщо ви не агресор. А зрозуміло, що Україна не є агресором. Вона захищає власну територію”, – додав глава Пентагону.

Водночас він висловився за збереження конфіденційності щодо переговорів з українським президентом у цьому питанні.

Сам Порошенко відмовився коментувати питання про постачання Україні летального озброєння від США, зазначивши лише, що задоволений ходом обговорення цього питання.

“Ми обговорювали зі США усі сторони нашої співпраці, в тому числі розширення Україною оборонних спроможностей, співпрацію у військово-технічній сфері. Ми домовилися, що у нас буде  дуже активний діалог щодо забезпечення оборонних можливостей України”, – повідомив президент.

Він також зауважив, що йдеться не лише про постачання летального озброєння, а й про засоби радіоелектронної боротьби, засоби, які збільшують ефективність дій ЗСУ в оборонній сфері тощо.

“Обговорення цих питань до прийняття остаточного рішення потребує «тиші». Я не хотів би коментувати ці питання, але обговоренням нашої дискусії я задоволений. Ми бачимо чітку позицію нашого партнера – США – і прогрес у цьому напрямку мене задовольняє”, – наголосив Петро Порошенко.

Окрім того, під час переговорів Порошенко та Меттіс обговорили можливість розгортання на Донбасі миротворчої місії ООН.

“Ми з паном міністром обмінялися думками щодо посилення міжнародної присутності на Донбасі, йдеться про можливе розгортання миротворчої місії ООН з мандатом Ради безпеки ООН в окремих районах Донецької та Луганської областей. Ми наголошуємо, що така міжнародна присутність сприяла б створенню належних безпекових умов для просування політичного треку мирного процесу”, – зазначив президент.

Читайте також:
Порошенко проанонсував звернення на ГА ООН про миротворчу місію для Донбасу

Окрім того, міністр оборони США наголосив, що його країна та європейські союзники продовжать чинити тиск на Російську Федерацію з метою виконання Мінських угод.

“США та наші союзники продовжать чинити тиск на Росію для виконання її Мінських зобов’язань, і наші санкції залишатимуться в силі до того часу, доки Росія повністю не припинить свої дії, які призвели до запровадження санкцій“, – запевнив Меттіс.

Він також укотре наголосив, що США не визнають анексію Росією Криму.

“Пане президенте, це честь стояти з вами поруч на ваш День Незалежності. Я не маю сумнівів, що Сполучені Штати також стоять поруч з Україною в усіх питаннях, підтримують вас перед обличчям загроз суверенітету і територіальній цілісності, і (загроз) міжнародному праву та міжнародному порядку у цілому”, – заявив Меттіс, звертаючись до Порошенка.

Читайте також:

Міністр оборони США розповів, для чого їде в Київ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна