Україна і США далеко просунулися в переговорах щодо надання зброї, – Порошенко

 

Україна і США дуже далеко просунулись у переговорах щодо оборонної зброї.
Про це президент України Петро Порошенко сказав під час зустрічі з лідерами української громади та кримськотатарських організацій США в Нью-Йорку 18 вересня, повідомили в прес-службі президента.

Глава держави відзначив кроки, які зробив американський Конгрес у допомозі Україні, в тому числі рішення про надання оборонної летальної зброї.

“Це не просто позиція, яка дозволяє нам значно підвищити ціну, яку заплатить російський агресор, якщо він перейде до наступальних дій, але це ще відкриває можливості про надання нам аналогічної допомоги з боку Великої Британії, Канади, інших держав. Чекаємо політичного рішення США”, – сказав Порошенко.

Він додав, що в цих переговорах сторони дуже далеко просунулись.

“Ще одна важливість оборонної зброї – це не просто протитанкові ракети «Джевелін» (ми виробляємо самі «Стугну», яка має інший принцип, але дуже ефективна). Ми говоримо про систему радіоелектронної боротьби, яка презентує світу неспростовні докази злочинів Росії – звідки вони відкривають вогонь, щоб вбивати наших цивільних, звідки і коли, якого калібру вони підтягнули заборонене Мінськими угодами важке озброєння. І, врешті-решт, це докази, які дозволять нам сформувати юридичну позицію, коли будуть розглядатися злочини РФ в міжнародному суді в Гаазі”, – наголосив Порошенко.

Президент підкреслив, що “це не просто зброя, а це є юридичним інструментом захисту української позиції”.

Нагадаємо, в серпні 2017 року стало відомо, що Пентагон передав до Білого дому рекомендацію надати Україні високотехнологічну протитанкову зброю задля допомоги у боротьбі з російською агресією.
За словами посадовців, пропонований пакет допомоги включає протитанкові ракети Javelin вартістю близько 50 млн. доларів, і рішення – лише за адміністрацією президента Трампа.
24 серпня під час візиту до Києва міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що у Сполучених Штатах вивчають питання щодо надання Україні оборонного озброєння.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.