Лещенко з’ясував, як саме прокуратура конфіскувала “$1,5 млрд. Януковича”. Гроші підуть не зовсім на АТО

 

Сергій Лещенко
народний депутат України від Блоку Порошенка, член партії “Демальянс”, журналіст

(“УП”)

Сенсація останніх днів – нібито конфіскація 1,5 мільярда доларів Януковича. Крім переможних і пафосних заяв генпрокурора Луценка, ніяких офіційних документів у цій справі опубліковано не було. Все, що пропонує країні головний законник – це вірити йому на слово. За вихідні я спробував розібратися в ситуації – і ось що з’ясував.

Отже, цю справу вів прокурор АТО Костянтин Кулик, який сам перебуває під слідством НАБУ за незаконне збагачення. Рішення щодо конфіскації ухвалив суд у Краматорську. Справа про злочинну банду Януковича цій установі ніяк не підсудна, але, оскільки в Краматорському суді у прокурора Кулика (як відповідального за зону АТО) все “схвачено”, то над дрібницями вирішили не морочитися.

Читайте також:
Конфіскацію грошей Януковича ухвалив суд у зоні АТО.
Луценко розповів про схему

Наприкінці березня цей Краматорський суд визнав винним такого собі Аркадія Кашкіна. Цей Кашкін – “ніхто” і звуть його “ніяк”, він був номінальним власником, а точніше – зіц-головою “фунтом” в одній із фірм Курченка. Два роки тому цей самий Кашкін уже був судимий за те, що за 500 доларів продав свої паспортні дані і став фіктивним власником компанії Курченка “Газ Україна-2020”. А компанія “Газ Україна-2020” розікрала кошти “Нафтогазу” на 450 мільйонів гривень, коли НАК перерахував Курченкові передоплату за нафтопродукти – і нічого не отримав.

Оскільки ніяких паперів від імені фірми Кашкін не підписував, він погодився на угоду зі слідством, суд визнав його роль у злочинній організації нікчемною і присудив штраф 51 тисячу гривень.

І ось через два роки – нове рішення суду. А тепер – тримайтеся й не падайте: справу стосовно Кашкіна було відкрито 15 березня 2017 року, а вже вирок суду винесено… через два тижні, 28 березня 2017 року. Причому якщо два роки тому суд сказав, що Кашкін “не приймав участі у фінансово-господарській діяльності цього підприємства та не отримував від неї прибутку”, то тепер Кашкін перетворився в повноцінного “члена злочинної організації Януковича-Курченко”.

Цим рішенням суду провели спецконфіскацію коштів, які були арештовані… в абсолютно іншому кримінальному провадженні. Те, що зараз конфіскують, було заморожено багато місяців тому в рамках справи щодо [віце-прем’єра з уряду Азарова] Арбузова, якому ставили за провину розтрату держбюджету при створенні відомчого телеканалу “Банківське телебачення”.

Яким чином ці кошти перекочували в справу Курченка і його фіктивного директора Кашкіна – незрозуміло.

Більше того, півроку тому генпрокурор Луценко нарікав, що Україна не може конфіскувати ці півтора мільярда, бо не встановлено власника “офшорок”, які виступають номінальними власниками цінних паперів. Кіпр цю інформацію так і не надав. Тепер, виявляється, треба було не морочитися з Нікосією, а просто вписати в злочинну організацію нещасного Кашкіна й конфіскувати ці кошти.

З таким же успіхом можна винести вирок водієві Януковича за порушення правил дорожнього руху і забрати “Межигір’я”. З точки зору популізму – все красиво, тільки закон тут і поряд не валявся.

Далі. У викладі Луценка звучить, що півтора мільярда доларів мало не кешем надійдуть у бюджет. Насправді, під конфіскацію потрапляють частково гроші, частково – цінні папери (валютні ОВДП), і на частину з них термін погашення ще не настав. Відповідно, за частину в цінних паперах грошей бюджет не отримає – буде скорочений лише держборг.

І ще дещо. Офшорні фірми, які тримали конфісковані ОВДП, частково були продані третім особам – в тому числі депутату Онищенку, що ховається в Лондоні, і російському бізнесменові Фуксу. Які, в свою чергу, могли перепродати “офшорки” далі кому завгодно. Тобто, конфіскувавши за зовсім “лівою” “справою Кашкіна” ці кошти, насправді Україна може отримати позови від нових власників компаній, на які Арбузов вішав облігації.

Сухий залишок. Ніякого прогресу в розслідуванні банди Януковича не відбулося. Ніяких сенсаційних викриттів немає – і бути не могло, тому що при нинішньому керівництві прокуратури, при негласному заступництві Порошенка все більше соратників Януковича виходять з-під удару: Іванющенко позбувся санкцій ЄС, Злочевський може вільно повертатися в Україну після незначної компенсації, а справа Бойка перетворилося на справу Кацуби.

Щоб зімітувати досягнення, штучно приплели маловідомого “фунта” до “злочинної організації Януковича” і за цим вироком, сфабрикованим після двох тижнів явно фіктивного досудового розслідування і судового слідства, влаштували піар-виставу на всю країну.

Оскільки за час цієї піар-боротьби головний військовий прокурор Матіос і підлеглий йому прокурор АТО Кулик зненавиділи один одного, то в кабінеті Луценка народилося ще одне геніальне рішення.
В якості нагороди він створив для Кулика – вдумайтеся! – слідче управління в складі департаменту міжнародного співробітництва Генпрокуратури. І тепер Кулик його очолив.

А тепер найцікавіше. Якщо пам’ятаєте, на всіх трибунах обіцяли, що гроші, отримані від цієї спецконфіскаціі “общака” Януковича, підуть на потреби АТО. Тільки насправді виявилося, що, згідно з постановою Кабміну, 30 відсотків коштів піде в регіони за програмами “фонд регіонального розвитку” та “субвенції місцевим бюджетам”. Це, традиційно, корупційні годівниці депутатів, які ставлять свої фірми на тендери – і традиційно в них виграють.

Ну а ще 22 відсотки спецконфіскаціі піде за такою актуальною для зони військових дій програмою, як “державна підтримка сільськогосподарських виробників”.
Якщо будете шукати в цьому списку структури Косюка, Бахматюка або самого Порошенка – думаю, не помилитеся.

Читайте також:
Порошенко розповів, на які потреби армії підуть конфісковані гроші Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна