За рішенням суду $1,5 млрд. Януковича перейшли в державний бюджет

 

Державний ощадний банк України приступив до спецконфіскації майже 1,5 мільярда  доларів коштів екс-президента України Віктора Януковича та його оточення згідно з рішенням суду останньої інстанції. Про це 28 квітня повідомила агенція “Інтерфакс-Україна” з посиланням на прес-службу Ради нацбезпеки і оборони.

“Керівництво Ощадбанку приступило до виконання рішення суду про спецконфіскацію цих коштів”, – зазначили в РНБО.

У прес-службі додали, що в офіс Ощадбанку з відповідним визначенням суду приїжджали генеральний прокурор Юрій Луценко та секретар РНБО Олександр Турчинов, вони довели цю інформацію до відома керівництва фінустанови.

Відтак відбувається перерахунок понад 1,4 млрд. доларів на рахунки державного бюджету.

Генпрокурор Юрій Луценко, виклавши фото з Турчиновим і головою правління Андрієм Пишним, написав у “Фейчбуці”: “Йес! Ми це зробили. За матеріалами розслідування прокуратури сил АТО вступило в законну силу рішення суду про конфіскацію в держбюджет України близько 1,5 млрд. доларів так званого “общака” Януковича і Ко. Зараз працівники Ощадбанку, де знаходяться заарештовані кошти, і Держказначейства виконують рішення суду”.

“Впевнений, що ці кошти, вкрадені мафією Януковича, мають бути використані так, щоб це відчула армія і народ України”, – зазначив Луценко, відзначивши роботу прокурора сил АТО Костянтина Кулика, заступників генпрокурора Євгена Єніна та Анжели Стрижевської, депутатів Тетяни Чорновол і Сергія Пашинського.

Секретар РНБО Олександр Турчинов під час брифінгу в Ощадбанку заявив: “Півтора року в парламенті відбувалась епопея, коли за ініціативою депутатів Пашинського, Вінника, Чорновол та інших було подано закон про спецконфіскацію, який Верховна Рада відмовлялась голосувати”.

“Враховуючи, що так і не спромоглась Верховна Рада прийняти це рішення, хочу подякувати Генеральній прокуратурі, особисто генеральному прокурору України Юрію Луценку, що вони без зайвого піару професійно відпрацювали справу і отримали не просто рішення про попередню конфіскацію, а вирок суду, остаточне рішення, щодо зарахування цих коштів до державного бюджету України”, – сказав Турчинов.

Секретар РНБО назвав рішення суду, який дозволив конфіскацію, принциповим, тому що “з цих ресурсів передбачено фінансування державного оборонного замовлення, суб’єктів сектору безпеки і оборони”.

“Окрім того, я переконаний, що крім безпеки і оборони, значна частина коштів може бути використана для фінансування серйозних соціальних програм, соціального захисту наших громадян”, – сказав секретар РНБО, якого цитує прес-служба відомства.

При цьому Луценко і Турчинов не уточнюють, який саме суд ухвалив рішення про спецконфіскацію.

Конфісковані у екс-президента Віктора Януковича гроші мають піти на посилення силового блоку України, соціальні потреби військових та інших верств населення.
Про це заявив президент Петро Порошенко, виступаючи на церемонії передачі прикордонникам сучасних засобів радіозв’язку, отриманих від США.

“Я приїхав сюди після доповіді генерального прокурора та секретаря Ради національної безпеки й оборони про те, що завершено слідство, прийнято рішення суду – і сьогодні в 0:00 годин воно вступило в законну силу – про конфіскацію 1 мільярда 400 мільйонів доларів, які належали колишньому президенту та його кліці”, – розповів Порошенко.

“Ці гроші були вкрадені в народу України, витягнуті з кишені кожного українця. І сьогодні нашими спільними зусиллями, дякуючи слідчим Генпрокуратури, ми цю справедливість відновили і повернули ці кошти до державного бюджету. Сьогодні була натиснута кнопка – і гроші з заблокованих рахунків зараховано на рахунок Державного казначейства”, – наголосив президент, додавши, що “першим пріоритетом використання цих грошей буде відновлення боєздатності українського війська” та інших силових органів.

“Нам відомі місця, де будуть найближчим часом заблоковані додаткові кошти – на мільярди гривень, і в рамках програми правової допомоги співпраці з нашими партнерами за кордоном кошти будуть надходити із заблокованих рахунків колишніх українських можновладців”, – заявив президент.

“Кошти вкрадені в України, будуть і далі надходити до державної скарбниці”, – додав Порошенко.

Як відомо, 28 січня 2015 року Державна служба фінансового моніторингу заблокувала 1,42 млрд. доларів на рахунках нерезидентських компаній пов’язаних з Віктором Януковичем, його близькими, посадовцями колишнього уряду країни та пов’язаними з ними особами.
Кабмін заклав у державний бюджет на 2017 рік надходження від спеціальної конфіскації коштів корупціонерів суму у 10,5 мільярдів гривень.

Читайте також:
Рада знову завалила спецконфіскацію, гроші з якої вже закладені в бюджет

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна