Вибух у метро Санкт-Петербурга: 11 загиблих

 

У метрополітені Санкт-Петербурга (Росія) пролунав вибух, загинули люди.

Інцидент стався в понеділок, 3 квітня, приблизно о 14:40, на лінії між станціями “Технологічний інститут” і “Сінна площа”, передає ТАСС.
Перша інформація у ЗМІ з’явилася по 15:00.

На станції було сильне задимлення, відбувалася евакуація пасажирів за участю “швидких” і гелікоптерів.

Спершу агенції повідомляли, що вибухи сталися на двох станціях – “Сінна площа” і “Технологічний інститут”.
Згодом з’явилася офіційна версія: вибух був один, на перегоні між станціями.

Повідомляється про невстановлений вибуховий пристрій 200-300 грамів у тротиловому еквіваленті, імовірно саморобний, з уражаючими елементами.

“Загинуло порядку десяти осіб”, – сказав губернатор Петербурга Георгій Полтавченко.

За уточненою інформацією, кількість загиблих становить 11 осіб, 45 осіб госпіталізовано. Про це ТАСС повідомили в інформаційному центрі Національного антитерористичного комітету РФ.

Невдовзі на іншій станції – “Площа Повстання” – правоохоронці знайшли ще один вибуховий пристрій, замаскований під вогнегасник.
Потужність знешкодженого пристрою становила приблизно 1 кг тротилу, повідомляє російська агенція “Інтерфакс” з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

фото підозрюваного

Камери відеоспостереження в метро зафіксували імовірного організатора вибуху, повідомляє той самий “Інтерфакс”.
Агентство також зазначає, що, за не підтвердженими даними, вибуховий пристрій був залишений у вагоні поїзда в портфелі.

Житель Санкт-Петербурга Арслан Курбанов розповів РБК зі слів колеги, що йому відправили фото і повідомлення з текстом: “На перегоні був вибух, хлопець залишив портфель, відчинив двері і перейшов в інший вагон. Тільки один вагон”.

Двоє людей оголошені в розшук у зв’язку з підозрою до причетності до теракту, повідомляє та сама агенція. “Один з них (людей) – який заклав вибуховий пристрій у вагоні метро, що спрацював, ​​а другий – залишив бомбу на станції “Площа повстання”, – сказав співрозмовник “Інтерфаксу”.

Після 23:00 з’явилася інформація, що вибух здійснив терорист-смертник, чию особу вже встановлено – це 23-річний уродженець Середньої Азії, повідомляє агенція “Інтерфакс” із посиланням на джерело у правоохоронних органах.

Джерело також повідомило, що терорист був пов’язаний з радикальними ісламістами. Вибуховий пристрій він нібито проніс у рюкзаку.

За фактом вибуху Слідчий комітет повідомив про порушення кримінальної справи за статтею 205 КК Росії (терористичний акт).

Якраз цього дня президент Росії Володимир Путін у Петербурзі брав участь в форумі “Загальноросійського народного фронту”, після чого відправився на зустріч з президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

У Петербурзі після вибуху закрили всі станції метро, посилили антитерористичні заходи.
Роботу метрополітену припинено до вівторка.

Пізно ввечері в понеділок Путін поклав квіти біля вестибюлю станції “Технологічний інститут”, вшанувавши пам’ять загиблих у метрополітені.

Нагадаємо, попереднього тижня по всій Росії відбулися протестні акції з масовими арештами.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна