Аваков за 2,5 роки нагородив зброєю 400 посадовців. У Порошенка – Сabot Gun “Jones 1911”

 

До свого 50-літнього ювілею, у вересні 2015 року, президент Петро Порошенко отримав від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова пістолет Сabot Gun “Jones 1911”. А рекордсменами за кількістю прийнятих у подарунок стволів від глави МВС є нардеп мільйонер Ігор Котвіцький, Арсеній Яценюк та Володимир Гройсман.

Про це повідомляє “Українська правда“, якій завдяки джерелам в правоохоронних органах вдалося отримати прізвища осіб, нагороджених зброєю у 2014-2015 роках.

МВС офіційно відмовляється оприлюднювати цю інформацію. Але таких чиновників і посадовців, за даними видання, близько 400.

За даними “УП”, найчастіше глава МВС дарував пістолет “Форт 17” та його модифікації.

Чотири стволи заслужив від Авакова колишній прем’єр Арсеній Яценюк. Чинний глава уряду Володимир Гройсман так само має від міністра внутрішніх справ арсенал із чотирьох одиниць: три з них він отримав на посаді віце-прем’єра, один – як спікер Верховної Ради.

Своєму раднику і волонтеру Юрію Касьянову Аваков презентував повноцінний модернізований автомат Калашникова – АКМС.

Як інформує видання, призначений 27 лютого 2014 року міністр МВС вже 21 березня того ж року “виписав” перший пістолет “Форт 17-05” – народному депутату-“свободівцю” Олегу Осуховському.

27 березня Аваков видав аж 39 пістолетів, тоді нагороджено було майже всіх функціонерів “Самооборони Майдану”.

28 березня свій уже скандальний “Glock 19” отримав тодішній в. о. голови адміністрації президента Сергій Пашинський, а його тимчасовий заступник Андрій Сенченко – “Glock 17”.
Напередодні Нового 2017 року Пашинський саме з цього пістолета прострелив ногу мешканцю Васильківського району.

Тоді ж свій перший “ствол” від Авакова “Форт 17-05” отримав на той час віце-прем’єр Володимир Гройсман. Такі ж пістолети дістались тодішньому главі НБУ, коменданту Майдану Степану Кубіву та міністрам Остапу Семераку та Павлу Петренку.

31 березня черга отримати свої “Форти 17-05” дійшла і до іншого коменданта Майдану, тоді вже секретаря РНБО Андрія Парубія, та депутата Миколи Княжицького.

Восени 2014 року вже згаданий Пашинський отримав же й штурмову гвинтівку “Форт 224” калібром 5,45×39 мм, якою зазвичай користуються бійці різних спецпідрозділів.

За даними “УП”, крім Пашинського, гвинтівку “Форт 224” було подаровано також Володимиру Гройсману та Арсенію Яценюку.

“На тлі такого подарунка ні презентований тоді Олександру Турчинову пістолет ПСМ-05, ні два “Форти” для депутатів “Народного фронту” Олени Ледовських (…) та Валерія Лунченка, ні навіть хвацька “Beretta 92 FS” генпрокурора Віталія Яреми не вражають.
Не кажучи вже про компактний “Форт 9”, який дістався главі Нацбанку Валерії Гонтаревій, компактну “Beretta PX4”, подаровану тодішньому главі АП Борису Ложкіну, чи й серйозніший “Taurus РТ 809″ Ігорю Гриніву, який тоді був заступником глави АП, а нині є головою фракції БПП”, – пише видання.

MP5 K A4

Шість одиниць пістолетів-кулеметів MP5 K A4 німецького концерну Heckler&Koch були подаровані Аваковим тому ж Володимиру Гройсману, а також головному “радикалу” Олегу Ляшку та його однопартійцям Олексію Ленському, Сергію Скуратовському і братам Сергію та Дмитру Рибалкам.

Серед тих, хто отримував “стволи” від Авакова – екс-глави Мінекології Андрій Мохник, Мінінфраструктури Максим Бурбак, міністр Кабміну Остап Семерак, Мінмолодьспорту Дмитро Булатов, МОЗу Олег Мусій і навіть екс-глава Мінфіну Наталя Яресько.

“Всіх їх нагороджено різними моделями пістолетів “Форт”. А екс-глава Міненерго Юрій Продан отримав “Glock 17″.
Олександр Турчинов отримував по одному пістолету від Авакова на кожній зі своїх посад після Майдану: і як в.о. президента, і як спікер ВР, і як секретар РНБО”, – пише “УП”.

За підрахунками видання, “рекордсменом” за отриманою від Авакова зброєю став нардеп від БПП Ігор Котвіцькиймільйонер і радник глави МВС, він отримав шість стволів: “Форт 9”, “Форт 21.03”, АПС, “Маузер”, “Glock 17” та Smith & Wesson mod. SW 1911 Colt.

“Часом Аваков своїми наказами про нагородження зброєю з пророчою точністю визначав долю політиків. Як наприклад, у ситуаціях з Юрієм Березою, Андрієм Білецьким чи Іриною Єфремовою.
На початку 2014 року Аваков подарував їм зброю як комбатам чи чиновникам, а уже восени вони стали депутатами від “Народного фронту” і досі входять в неформальну групу Авакова в цій фракції. Або ж історія з колишнім журналістом Артемом Шевченком, якого Аваков спершу нагородив “Фортом 12”, а за деякий час Шевченко став речником МВС. Чи, скажімо, екс-директор поліграфкомбінату “Україна” Максим Степанов, який несподівано для багатьох очолив Одеську ОДА, ще у серпні 2015-го отримував від Авакова “Glock 19”, – пише “УП”.

Як раніше розповіла програма “Наші гроші з Денисом Бігусом”, МВС під керівництвом Авакова за 2,5 роки роздарувало більше тисячі одиниць зброї.
У випадках із чиновниками часто йдеться про “благодійні внески”, тобто фактично охочий посадовець за свої гроші може купити певну зброю, аби її було подаровано від імені міністра.

Читайте також:
Аваков подарував Яценюку кулемет “Максим” з правом носіння

Особистий охоронець Авакова купив собі нову “Тойоту” й отримав нагородну зброю, – ЗМІ

Учасники акції “АвакOFF!” привезли під паркан Авакова старі рюкзаки й запалили. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна