“Списки Савченко” – пожива для шахраїв, – СБУ

 

Оприлюднення Надією Савченко списків українців, які перебувають у полоні або вважаються зниклими безвісті на окупованій території Донбасу, створює загрозу їхньому життю. Про це в ефірі телеканалу “112 Україна” заявив радник голови СБУ Юрій Тандіт.

“Як людина, яка займається звільненням заручників понад два з половиною роки, я був засмучений тим, що зробила Надя. Я телефонував їй, розмова була дуже емоційною, вона намагалася мене переконати, що публікація цих списків прискорить процес звільнення заручників…” – розповів він, додавши, що Савченко каже, ніби списки їй “передали волонтери”.

За словами Тандіта, через опубліковані імена полонених шахраї можуть наживатися на їхніх родичах.

“Ми не раз стикалися із ситуаціями, коли навіть малі списки, які було опубліковано через відкриті джерела, ставали приводом для спроб вчинення злочинів. Після публікації шахраї виходили на рідних заручників і пропонували свої послуги для звільнення, і небезкоштовно”, – сказав Тандіт.

“Є в списках заручники під контролем ОРДЛО, і є ті, хто перебувають у так званих польових командирів, і є загроза життю заручників”, – зазначив він.

Тандіт підкреслив, що в СБУ покладали великі надії на Савченко в питанні звільнення заручників, проте зараз, на його думку, депутатку можуть використовувати для різних маніпуляцій, щоб розхитати ситуацію зсередини.

За словами Тандіта, зараз Служба безпеки перевіряє списки, оприлюднені Надією Савченко, на предмет коректності.

“Ми вивчаємо коректність списків. У списку є імена, які повторюються, є імена, які, за нашими даними, є зниклими, є загиблі, є навіть ті, кого [вже] звільнено”, – сказав він.

У свою чергу координатор центру з обміну та звільнення заручників “Патріот” Олег Котенко у коментарі каналу “112” вже називав оприлюднені Савченко списки полонених неточними.

“Списки, які Савченко викинула, є дуже некоректними. Вона виступає від України, [але Україна] просить не 41, а щонайменше 110 осіб. У другому списку із 121 людини є особи, яких давно поховали. Багато зі згаданих людей дійсно перебувають у полоні на окупованій території, але 60% зі списку – зниклі безвісти. У СБУ понад 400 осіб зниклих безвісти, за нашими даними – 800. Тому тут все заплутано”, – сказав Котенко.

За словами координатора центру, також у списку не зазначено людей, які, за даними “Патріота”, перебувають у 97-й колонії в Макіївці. Їх перебування там підтверджують ОБСЄ та ООН.

“Наші спецслужби повинні реагувати. Шахраї зараз активізуються, будуть телефонувати рідним і шантажувати”, – додав Котенко.

Читайте також:
Стало відомо, де утримували “кіборга” Колодія та інших українських полонених

Сама депутатка Надія Савченко запевняє, що продовжить співпрацю зі Службою безпеки України у питаннях звільнення українських заручників. Про це вона заявила на брифінгу вівторок, 10 січня.

“Нардеп – це особа, якій народ надає вищу ступінь довіри. Нардеп має право доступу до всієї державної таємниці вищого рівня. Народні депутати не підзвітні СБУ. Я співпрацювала і далі буду постійно співпрацювати з усіма службами, тому що на них багато замикається. Це дійсно силові структури, які захищають Україну. Тому, звичайно, я буду з ними співпрацювати, і ми далі співпрацюємо… Просто я вважаю, що маю на це право, свою думку. Я пройшла цей шлях, і знаю, як він буде більш ефективним. І вважаю, що це допоможе іншим”, – зазначила колишня полонена.

Вона заявила, що вважає можливим здійснення обміну заручників, які утримуються на Донбасі, на запитуваних представниками самопроголошених ОРДЛО громадян уже до березня 2017 року.

Також Савченко заявила про наявність у неї ще одного списку, який вона поки не підготувала остаточно.

“Є ще список, який я не доопрацювала і не можу публікувати. Це ті, кого розшукують, і незрозуміло, хто з них є живий. Це теж треба буде прийняти”, – зазначила депутатка.

Читайте також:
Савченко таки оприлюднила списки полонених і зниклих безвісти

Українська сторона спростувала нову формулу обміну “690 на 47”, висунуту бойовиками

Як повідомляла “Новинарня“, 7 грудня 2016 року колишня військовополонена Надія Савченко зустрілася в Мінську з ватажками бойовиків Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким у присутності представника РФ в мінській підгрупі. Українські учасники про цю зустріч дізналися зі ЗМІ.

6 січня Савченко у “Фейсбуці” висловила намір опублікувати списки українських військовополонених і зниклих безвісти, а також ув’язнених “українців, що повстали проти України”, та “росіян, що прийшли захопити українські землі”.
Надія Савченко зазначила, що “Бог вчив прощати”, “кожен з цих людей на Святвечір міг би бути вдома зі своєю родиною, як і всі наші воїни, що зараз на передовій захищають Україну”.

Читайте про це більше:
Савченко пообіцяла опублікувати списки українських полонених, отримані від бойовиків

Нагадаємо, раніше уповноважена президента з питань Донбасу Ірина Геращенко заявляла, що українській стороні відомо про місце перебування 58 українських заручників в ОРДЛО. При цьому бойовики донедавна підтверджували утримання лише 48 полонених: 6 – “ЛНР”, 42 – “ДНР” (зокрема звільнених перед Новим роком Сворак і Преснякової).

Загалом Україна має список із 110 полонених, які, за висновком Києва, перебувають в ОРДЛО. Київ не публікує цей список, не маючи точних відомостей, хто саме залишається в полоні живий, хто – загинув, хто – зник безвісти абощо.

Надія Савченко вже кілька разів заявляла, що значна частина цього списку – загиблі, і це потрібно визнати.

Читайте також:
Проект Савченко: хто і що за ним стоїть

Савченко про свої переговори з ватажками “ДНР/ЛНР”:
“Людей потрібно забирати, війну – закінчувати”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна