Україна передала бойовикам ОРДЛО 15 їхніх прибічників-кримінальників. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Українська сторона в односторонньому порядку передала сепаратистам ОРДЛО 15 громадян – “прихильників сепаратистів, раніше затриманих за участь у незаконних угрупованнях”, які перебували під кримінальним переслідуванням в Україні.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-центр СБУ.

У Службі безпеки зазначили: Українська держава пішла на такий жест доброї волі з надією остаточно “розморозити” процес обміну полоненими, який блокувався бойовиками.

“Ми готові йти на поступки в цьому питанні, аби найшвидше повернути наших бранців до родин”, ‒ наголосив голова СБ України Василь Грицак.

За його словами, Україна ініціює обмін 58 підтверджених бойовиками наших заручників на 228 прихильників сепаратистів.

“СБУ докладатиме максимум зусиль, щоб цей обмін відбувся до Різдвяних свят”, ‒ сказав Грицак.

Раніше про передачу 15 осіб повідомили ресурси бойовиків. За їхньою інформацією, серед переданих – восьмеро чоловіків і сім жінок, є важкохворі.

Передача відбулася в районі контрольно-пропускного пункту “Майорськ” (північна околиця окупованої Горлівки).

За інформацією їхніх сайтів, десять осіб будуть спрямовані в Донецьк, п’ятеро – в Луганськ.

Фоторепортаж з боку “ДНР”:

peredacha-15-separatistiv-7 peredacha-15-separatistiv-6 peredacha-15-separatistiv-8 peredacha-15-separatistiv-0 peredacha-15-separatistiv-4 peredacha-15-separatistiv-3 peredacha-15-separatistiv-1 peredacha-15-separatistiv-2-3 peredacha-15-separatistiv-5 peredacha-15-separatistiv-2
<
>

Представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко, коментуючи подію, підкреслила: “Українська сторона передала в односторонньому порядку, як жест доброї волі, як гуманітарну акцію, 15 осіб, що здійснили злочини, задля розблокування процесу звільнення заручників… Це жест доброї волі напередодні Різдва і новорічних свят, і ми чекаємо на милосердя та гуманізм іншої сторони, якщо вони знають, що таке гуманізм і милосердя“.

За словами Геращенко, серед переданих представникам ОРДЛО осіб – “шість жінок, також є літні люди і ті, хто мають хвороби”.

“На передачі 15 осіб були мами і дружини українських заручників, священники, які звернулися до представників РФ і ОРДЛО [із проханям] звільнити хлопців, проявити милосердя! Їх слова, їх звернення, їх молитви бути милосердними і відпусти хлопців неможливо було слухати без сліз”, – розповіла перший віце-спікер.

Представники ОРДО пообіцяли, що до Нового року будуть випущені підлітки, яких утримують у буцегарні за “диверсії й тероризм”, каже перемовниця.

“Але ми очікуємо звільнення хлопців (полонених військових) – і апелюємо до Москви й Кремля проявити гуманізм, відпустити заручників, що їх утримують в ОРДЛО і в Москві”, – наголосила Ірина Геращенко.

За її словами, “президент, СБУ і [ми] – мінська група – шукаємо кроки задля звільнення заручників, ми готові до компромісу, аби тільки звільнити хлопців”.

Як повідомляла “Новинарня“, 15 грудня з ініціативою односторонньої передачі бойовикам 15 осіб зі списку на обмін – “як жест доброї волі” – виступила Ірина Геращенко.
Президент Порошенко підписав указ про помилування сімох осіб із цього списку.

Відтак бойовики звільнили двох незаконно затриманих українок, що не мають стосунку до АТО: суддю маріупольського суду Анжеліку Преснякову і журналістку Ольгу Сворак, яка перебувала на Луганщині в приватних справах.

Варто зазначити, що після передачі Києву двох жінок ватажок “ДНР” Олександр Захарченко вимагав віддати Донецьку 15 заанонсованих осіб.

Читайте також:
Українська сторона спростувала нову формулу обміну “690 на 47”, висунуту бойовиками

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна