Луценко: За фактом бійні в Княжичах у злочинах підозрюються 17 поліціянтів

 

17 посадових осіб Нацполіції, у тому числі начальник Головного управління НПУ в Києві Андрій Крищенко, підозрюються в різного роду злочинах у зв’язку з подіями в Княжичах, в результаті чого загинули 5 поліцейських.
Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко на засіданні профільного комітету Верховної Ради.

Однак на комітеті не було кворуму, через що його голова Андрій Кожем’якін оголосив про проведення не засідання комітету, а “наради”.

Луценко заявив, що на причетність до різного роду злочинів, таких як недбалість та інші, перевіряється 17 силовиків.

Серед них працівники Броварського відділення поліції охорони та працівники поліції особливого призначення Києва, начальник Шевченківського управління поліції Києва Приступа, начальник Нацполіції Києва Андрій Крищенко та інші.

“Керівництво підозрюється у службовій недбалості, співробітники підозрюються у навмисному вбивстві”, – зазначив Луценко.

Генпрокурор наголосив, що план проведення операції затвердив Андрій Крищенко, і він має понести за це відповідальність. При цьому Луценко заявив, що недоцільно ставити питання про відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

“Ставити питання про відповідальність за це міністра внутрішніх справ безвідповідально. Водночас керівник операції, який дав дозвіл – Крищенко – також мав би нести службову, адміністративну, а принаймні моральну відповідальність за 5 загиблих”, – сказав Луценко, якого цитує “Українська правда”.

За словами генпрокурора, у кримінальному провадженні допитано 4 потерпілих і 37 свідків, призначено 15 експертиз.
Водночас для проведення всіх призначених експертиз у бійні в Княжичах необхідно ще 1-1,5 місяця.

Луценко заявив, що автомобіль Броварського відділення поліції охорони не був обладнаний маячком, що зіграло “рокову роль”.

Генеральний прокурор також зазначив, що ні в кого з учасників бійні в Княжичах не було виявлено алкоголь у крові.

“Можу повідомити, що експертиза, а також інші слідчі дії встановили, що і загиблі, і учасники подій перебували у тверезому стані. В їхній крові не виявлено ніяких збуджувальних, алкогольних чи наркотичних речовин”, – заявив Луценко.

Також він роз’яснив, як діяла поліція в Княжичах: “Керівництво операції створило мобільний штаб з управління ситуацією. Спочатку перебували в одному з ресторанів поблизу Княжичів. У нас слідчі дії показують, що вони не вживали спиртні напої. Ми ретельно досліджували це. Далі ми бачимо відеозапис про те, що вони всі разом весь час перебували на одній з автозаправок, де також кілька разів пили каву”.

Читайте також:
Нацполіція відкидає версію про кришування злочинців у Княжичах

Сім’ям загиблих у Княжичах поліцейських виплатять по 800 тисяч грн. компенсації

Як відомо, в ніч на 4  грудня в селі Княжичі внаслідок нічної перестрілки загинули 5 правоохоронців.
У Нацполіції повідомили, що інцидент стався під час спецоперації оперативників столичного карного розшуку за підтримки спецпідрозділу КОРД із наміром затримати групу озброєних зловмисників, яких підозрюють у серії  пограбувань і розбійних нападів на киян та жителів Київської області.
Офіційна версія НПУ така: “У цей момент в одному із сусідніх будинків спрацювала охоронна сигналізація і на місце виїхала група поліції охорони. Вони помітили інших поліцейських, яких сприйняли за крадіїв, і спробували затримати. Водночас оперативники сприйняли бійців поліції охорони за нападників і прийшли на допомогу своїм колегам”.
Внаслідок стрілянини загинули дві особи з поліції охорони, двоє оперативників та спецпризначенець.

Водночас багато спостерігачів не вірять у версію про “помилку сприйняття”, адже було розстріляно автомобіль із написом “Поліція”, і в охоронцях ДСО, які прибули на сигналізацію (поліція охорони), виявлено десятки куль.

Читайте також:
Усіх учасників спецоперації в Княжичах відсторонено від виконання обов’язків

Стрілянина в Княжичах нагадує внутрішньовидовій конфлікт, – депутат

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна